365 днів Черкаський національний університет разом з усією Україною прожив в умовах збройної агресії російської федерації.

За цей кривавий рік війна пройшла крізь кожного українця. Ми змінилися, але разом з тим зміцнів наш переможний дух та впевненість у нашій національній ідеї.

Ректор Олександр Черевко:

24 лютого — чорний день календаря для кожного українця. Рік кривавої повномасштабної війни — це рік болю, щоденних втрат, емоційних гойдалок і розпачу. Але це рік нашого дорослішання як нації, рік прощання з ілюзіями, рік, що показав наших справжніх друзів і партнерів. І рік невтомної праці. Розпочався він для Черкаського національного проведенням навчання з цивільної оборони, створенням центру допомоги армії і теробороні, центру психологічної підтримки. Ми приймали біженців, годували й забезпечували необхідним. Зібрали понад мільйон гривень — на спорядження, автомобілі та інші потреби вояків. Відправляли для них гуманітарні вантажі.

Ми оплакували своїх випускників, які загинули на фронті, але не впадали у відчай. Студенти створили гурт «Voices» і співали патріотичні пісні та записували зворушливі відео, де розповідали світу про ворога, який зруйнував наше мирне життя. Ми показували своїх героїв, волонтерів, аби надихатися їхнім прикладом і не опускати руки.

Ми облаштовували укриття і прагнули навчати і навчатися, розуміючи, наскільки важливо у таких умовах робити звичні буденні справи. Адже тисячі закладів освіти втратили таку можливість. І ми не зупинялися на досягнутому, утримували свої рейтингові позиції, випускали й набирали студентів, проводили наукові дослідження.

Звісно, уся наша діяльність була пронизана національно-патріотичним духом, пошаною до наших національних символів, героїв, до культури, мови, ще більшим прагненням до духовної єдності.

Наші студенти були згуртовані, як ніколи, бо у  всіх нас було те, що об’єднує і додає сил. Любов до своєї країни. Віра в нашу Перемогу. Спільна праця для її наближення.

Нас єднають спільні демократичні цінності — свобода, гідність, права людини. І ми не відступимося від них, а це значить, що ми вистоїмо, а ворог буде подоланий.

Слава Україні!