У День української писемності та мови в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького звучали поезії воєнного часу.

На запрошення голови черкаської обласної організації Спілки письменників України, завідувача кафедри української літератури та компаративістики Володимира Поліщука поспілкуватися зі студентами, почитати свої твори та написати радіодиктант національної єдності в ЧНУ завітали черкаські поети. Під час зустрічі у конференц-залі також  лунали гімн Українських Націоналістів «Зродились ми великої години» та марш Січових Стрільців «Ой у лузі червона калина…». Пісні, які стали символами боротьби українців з російськими агресорами, спільно виконували ректор, проректори, викладачі, працівники університету та студентська рада.

Університетська громада масово долучилася до всеукраїнського флешмобу, написали свій 10-ий  радіодиктант «Дороги України».

— Радіодиктант національної єдності сьогодні написали із письменниками Черкащини. Цей захід щороку об’єднує українство світу, у нас традиційно пишуть диктант в усіх інститутах і на факультетах, а також студентська рада і ректорат. Цьогоріч у День української писемності та мови провели зустріч із поетами. «Вогонь українського слова» несли Валентина Коваленко, Ганна Клименко-Синьоок, Таміла Чупак, Катерина Вербівська, Тетяна Брукс, Валерій Власюк.

Поезія воєнного часу проникала в саме серце всіх учасників зустрічі — і студентів, і викладачів. Разом співали «Червону калину», разом написали радіодиктант.

Такі заходи об’єднують усіх, хто робить національну справу. Поки наші Герої воюють на фронті, ми можемо і мусимо підіймати патріотичний дух, виховувати молодь і відстоювати національні цінності. Зараз багато правильних думок говорять наші політики. Поети говорять менше, але торкаються самих струн людської душі. Дякуючи їм, свято української писемності та мови було для нас особливо щемким і незабутнім, — поділився думками ректор Олександр Черевко.

Учасники розповіли, чому беруть участь в загальнонаціональній мовній ініціативі.

— Атмосфера була дуже урочиста та велична. У пору кривавої війни видно, як українці гуртуються, як дорожать і цінують рідну мову. Не звернути увагу на цю подію ніяк не можна. Я все життя присвятив філології, тому було б неприродно не взяти участь у диктанті, — розповів завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук.

Валентина Коваленко, письменниця, кандидатка педагогічних наук, генеральна директорка Шевченківського національного заповідника поділилася: 

— Мені хочеться перевірити, в першу чергу, свою грамотність. Відчути, що я добре знаю українську мову. Університет Богдана Хмельницького, де я навчалася, довгий час працювала — це для мене рідні стіни. Для мене важливо продемонструвати свою причетність і до навчального закладу, і до нації, яка має неймовірну мову.

Таміла Чупак, поетеса, заступниця директора Кам’янського державного історико-культурного заповідника з наукової роботи зауважила: 

— Мені дуже приємно, що ми в такій співпраці та дружній атмосфері будемо разом писати. Уся Україна має бути згуртована. Цей диктант — важливий об’єднавчий момент для нас усіх.

Голова студентської ради університету Євгенія Лядецька наголосила:

— Писати національний диктант разом зі студентською радою та адміністрацією університету стало нашою традицією. Це дуже класний спосіб об`єднання людей з різних куточків світу для спільного завдання — написання диктанту. Дякуємо військовим за таку можливість.

Які почуття викликав текст диктанту, розповіла студентка 3 курсу ННІ іноземних мов Амєлія Хренова: 

— Українська мова надзвичайно важлива. Приємно усвідомлювати, що сьогодні люди за кордоном, військові — вся країна об’єдналася і написала цей диктант. Текст мене дуже вразив. Він торкнувся якихось струн душі.

Другокурсниця ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Катерина Науменко переконана:

— Це чудова можливість перевірити свої знання, які лишилися після школи. Диктант — це гарний спосіб об’єднати нас усіх, усю країну. На мою думку, це дуже гарна традиція.

До написання радіодиктанту долучилися всі інститути і факультети ЧНУ. Директори і декани підрозділів разом зі студентами зібралися в навчальних аудиторіях та випробували себе на знання рідної мови.

 ННІ української філології та соціальних комунікацій

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії

ННІ природничих та аграрних наук

ННІ економіки і права

ННІ інформаційних та освітніх технологій

ННІ іноземних мов

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва

ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я

Факультет обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем

Психологічний факультет

 

 Про це також — у сюжеті ТРК «Ільдана»:

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені  Богдана Хмельницького

Денис Непогодьєв, Ольга Ярмолич, студенти ННІ української філології  та соціальних комунікацій

Фото: Олександра Гончаренко, Ольга Вишнивецька, Дарья Цимбаліст, студентки ННІ української філології та соціальних комунікацій