Освіта.ua складено щорічний консолідований рейтинг українських вишів. Консолідований рейтинг закладів вищої освіти України у 2018 році охоплює 237 закладів вищої освіти.Цього року, в якості вихідних даних для складання консолідованого рейтингу вишів України, використані рейтинги університетів, що були оприлюднені у 2017-2018 роках: «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт», кожен з яких використовує різні критерії оцінювання закладів вищої освіти.Зокрема, методика рейтингу «Топ-200 Україна», що складається Центром міжнародних проектів «Євроосвіта», базується на використанні даних прямих вимірів та експертних думок.

Діяльність вишів оцінюється з допомогою інтегрованого індексу. Цей індекс містить три комплексні складові: індекси якості науково-педагогічного потенціалу, індекс якості навчання та індекс міжнародного визнання. Результати «Рейтингу «Scopus» базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками у наукових виданнях. Рейтинг «Бал ЗНО на контракт» містить інформацію про показники середнього бала ЗНО абітурієнтів, яких в 2017 році зараховано до вишів на навчання за контрактом. Зазначений рейтинг фактично визначає лідерів серед закладів освіти, в яких вступники виявили бажання здобувати вищу освіту за власні кошти.

Нагадаємо, що у 2018 році Черкаський національний університет покращив свої показники у вітчизняних і міжнародних рейтингах. Так за результатами ХІ-го академічного рейтингу закладів вищої освіти України «Топ 200 Україна» університет займає 109 місце (у 2015 – 117). Завдяки вагомим досягненням викладачів у науковій сфері університет у рейтингу закладів вищої освіти за версією Scopus став 15-им в Україні (у 2017 – 24). Черкаський національний посів 22 місце ( у 2016 – 39) у рейтингу Webometrics за рівнем присутності в інтернет-мережі, піднявшись за півроку на 49 позицій порівняно з 2015 році.

Виходячи з цього, Консолідований рейтинг підсумовує загальні рейтингові місця закладів вищої освіти за версією «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт».

За результатами рейтингу, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького впевнено підтвердив лідерські позиції та посів 46 місце, випереджаючи всі заклади вищої освіти Черкаської області та такі університети як: Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Київський університет імені Бориса Грінченка, Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди тощо. Варто також зазначити, що Черкаський національний займає 8 місце у десятці кращих закладів центрального регіону.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зазначив:

«Нині Черкаський національний — це відкрита академічна спільнота міжнародного рівня, яка діє на основі принципів університетської автономії і є провідним центром освіти, науки та інновацій, забезпечує потреби суспільства у кваліфікованих фахівцях. Сьогоднішній високий показник рейтингу – це результат спільної роботи усього колективу університету. Ми в черговий раз підтвердили своє лідерство на Черкащині. Але ми не зупиняємося на досягнутому. У часи особливих викликів та випробувань для України ми бачимо свою місію у формуванні особистості — професіонала, інтелектуальної, інформованої, інноваційної, самоідентифікованої, інтегрованої у суспільство».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького