Делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у складі проректора з наукової та інноваційної діяльності Олександра Спрягайла та професорів кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ольги Морозової і Євгена Синкевича взяла участь у XVI Українсько-польських зустрічах у Яремче.

Міжнародна конференція за традицією щороку збирає фахівців з українсько-польських відносин з України та Польщі задля обговорення важливих питань у відносинах між українцями та поляками.

Організатори конференції: Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, Студії Східної Європи Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень ім. Івана Курбаса НАН України, Представництво «Польська академія наук» у Києві, Фундація «Вольність та демократія», Інститут Польщі в Києві, Редакція газети «Kurier Galicyjski».

Науковці обговорили низку актуальних проблем під час секційних засідань.

У дискусіях взяли участь українські та польські історики.

Зацікавлення викликала доповідь професорки Ольги Морозової на тему «Гуманітарний вимір російсько-української війни: допомога українським біженцям в Польщі».

Дослідниця навела статистичні дані щодо кількості перетинів кордону з Польщею українських біженців протягом першого року війни, числа українських біженців у Польщі сьогодні, розповіла про особливості офіційного перебування українців у польській державі.

Проректор з наукової роботи Олександр Спрягайло обговорив із польськими колегами стратегію подальшої співпраці.

Захід викликав неабиякий інтерес у суспільства.

 ННІ міжнародних відносин, історії і філософії