Битва студентських стартапів відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Свої стартапи представили учасники стартап-школи, яку організували для студентів завідувачка кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Наталія Попова і доцентка кафедри економічної теорії та міжнародної економіки Аліна Прощаликіна.

Студентські проєкти оцінювалися на найвищому рівні. До журі долучилися фахівці  «Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ) на чолі з директоркою Оленою Орлюк.

До делегації з  IP Office увійшли начальниця відділу розвитку інноваційної екосистеми IP Office Марина Зенова, начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій (TISK) IP Office Анастасія Ярмолюк, провідний професіонал з інтелектуальної власності відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій  Департаменту розвитку інноваційного та креативного секторів Кароліна Кравчук.

Зацікавилися студентськими проєктами і успішні черкаські підприємці. За студентів уболівали проректори, директор та викладачі ННІ економіки і права.

Розпочався захід із підписання Меморандуму про співпрацю між УКРНОІВІ та ЧНУ.

Перший проректор університету Василь Мойсієнко наголосив, що Олена Орлюк співпрацює з Черкаським національним багато років.

Свого часу вона доклала чимало зусиль, щоб в університеті готували фахівців зі сфери інтелектуальної власності, щоб профільна кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін була забезпечена кваліфікованими науково-педагогічними кадрами.

— Ми постійно просуваємо культуру інтелектуальної власності та працюємо над впровадженням інновацій. Фактично 2 роки тому було створено на базі університету Центр підтримки технологій та інновацій (TISK). Цьогоріч представники IP Office на наше запрошення провели для  наших науковців презентацію про комерціалізацію наукових досліджень. Меморандум дасть нам додаткові можливості для співпраці, — зазначив Василь Миколайович.

— Своєю діяльністю ми прагнемо показати молоді, що таке результати наукової творчої діяльності і як їх використовувати, — наголосила директорка УКРНОІВІ Олена Орлюк. — Україна — дуже креативна нація. Нам треба навчитися користуватися своїми талантами. Це дасть можливість долати виклики, які постануть перед Україною після війни. Адже потрібно буде  відновлювати країну і повертати наших людей.

Змагання студентських стартапів відбувалося у формі презентацій. До участі в Buttle долучилося 5 команд: «Bogdana», «BookBot», «BANDATRAFF», «CactusLand», «ProfiGuide».

Усі студенти 2,5 місяці навчалися в стартап-школі. Отримали нові знання у сфері підприємницької діяльності та навички роботи в команді, освоїли техніки формування підприємницьких ідей, знайшли нових друзів. Також у ході занять відбувалися знайомства з підприємцями та історіями їхнього успіху, надавалися консультації експертів.

Курс базувався на поєднанні навчання та практики, де центральним елементом була спільна робота в групах. Результатом цієї роботи стали реальні проєкти, які можна впроваджувати в життя.

Кожна команда продемонструвала свій стартап перед журі та усіма присутніми, пояснивши його потенційну користь та інноваційну складову.

Захід відбувався на змагальних засадах, переможця визначало почесне журі, до якого входили керівництво і викладачі ЧНУ та інші запрошені гості: Юлія Чабаненко, власниця видавництва «Черкаська майстерня друку»; Владислав Колодницький — ресторатор, власник закладів «The Room» та «Asia», адвокат, правозахисник; Владислав Мельник, власник флористичної студії flowers house. Онлайн доєдналася до зустрічі Ніна Черник —  генеральна директорка та засновниця мережі салонів «Райський».

За результатами Student Startup Buttle перемогли команда «Bogdana» зі своїм інноваційним косметичним засобом. До його складу увійшли частинки нанозолота, які допомогла синтезувати за власною унікальною запатентованою технологією доцента кафедри хімії та наноматеріалознавства ЧНУ, знана у світі науковиця Валентини Литвин
 ЧНУ Валентина Литвин. 

 

Ще один переможець батлу — команда «ProfiGuide», яка пропонує створити профорієнтаційний центр для учнів.

Усі учасники отримали сертифікати про участь та цінні подарунки від спонсорів проєкту StartUp School CHNU.

Переможцям проєкту стартапу надалі відкривається можливість презентувати свій готовий проєкт в конкурсах на отримання грантів.

— Студентський стартап-захід «Student Startup Battle» був не тільки платформою для презентації ідей та проєктів, але й унікальною можливістю для студентів-стартаперів поспілкуватися з відомими фахівцями з ІР сфери та представниками бізнес-середовища. Проведення таких заходів стимулює розвиток креативності та підприємницького мислення серед молоді, сприяючи інноваційному розвитку регіону та країни в цілому, — зазначила одна зі співзасновниць стартап-школи, завідувачка кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Наталія Попова.

 

ТАКОЖ ПРО ЦЕ У СЮЖЕТАХ МІСЦЕВИХ ЗМІ:

ІЛЬДАНА:

 

 СУСПІЛЬНЕ:ЧЕРКАСИ:

 

 

Текст: Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, 

Давід Павленко, студент 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Вікторія Литвин, студентка 1-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Анна Харченко, фахівчиня відділу інформації та зв’язків із громадськістю