bgb
 
 
 
 
 

Аспірант Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, депутат Черкаської міської ради Артур Акопян опікується екологічними проблемами Черкас. Зокрема, його депутатська діяльність спрямована на вирішення проблеми зі сміттям.

— На сесії Черкаської міської ради наша команда представила петицію про переробку сміття в місті Черкаси. Це маленький крок до виходу зі «сміттєвої удавки», яку ми маємо не тільки в Черкасах. Ситуація критична, і вже зараз потрібно готувати відповідні проекти та шукати інвесторів, які зможуть профінансувати побудову заводу з обробки сміття. Цей шлях пройшли всі європейські країни, крім нашої. Також готуємо просвітницький проект, щоб вчити дітей змалечку сортувати сміття. Плануємо реалізувати його в школах нашого міста, — розповідає Артур Акопян. Він також ділиться враженнями від робочого візиту до Відня (Австрія).

— З командою черкащан ми відвідали сміттєспалювальний завод Шпітелау. Це приклад того, як підприємство може бути не тільки екологічно безпечним, але при цьому ще обігрівати квартири містян. До того ж дизайн, який створив австрійський дизайнер Гундертвассер, робить завод візитівкою міста. На сьогодні цей завод знаходиться в топ-10 найвідвідуваніших місць столиці.

Завод може утилізувати 265 000 тонн сміття щорічно. Електроенергію для своїх потреб він виробляє самостійно. Крім цього, він подає тепло в 60000 віденських квартир. Із залишків спаленого сміття, австрійці навчились робити будівельний матеріал, який продають.

Важливість цих ініціатив підкреслює завідувач кафедри екології та агробіології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло:

— Проблема безпечної утилізації відходів стоїть дуже гостро не лише в Черкасах, а й по всій Україні. Те, як країна поводиться зі сміттям, є одним із цивілізаційних маркерів, що демонструє загальну зрілість і відповідальність суспільства.
У нашому університеті екологічні питання завжди були і залишаються серед пріоритетних. Саме тому надзвичайно приємно, що наш випускник і аспірант опікується питаннями пошуку сучасних шляхів збору, сортування й переробки сміття та пропагування цих способів серед жителів Черкас.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького