Зі святкування Дня знань розпочався 2021-2022 навчальний рік у ЧНУ імені Богдана Хмельницького. Цьогоріч університетська родина поповнилася 1873 студентами.

Розділити з ними свято на Університетській площі зібралися: керівництво навчального закладу, структурних підрозділів, професори й викладачі, батьки студентів, першокурсники, а також почесні гості — заступник голови Черкаської ОДА Галина Колосюк, Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан, голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко, начальниця управління освіти і науки Черкаської ОДА Валентина Ткаченко.

Захід розпочався із привітання ректора Олександра Черевка:

— Щиро й сердечно вітаю вас із Днем знань! Для ЧНУ цей навчальний рік особливий – ювілейний! У лютому 1921 року з’явився перший офіційний документ, що засвідчує утворення Черкаського інституту народної освіти. А вже 1 вересня 1921 року інститут вітав своїх перших студентів. Тож сьогоднішні першокурсники відкривають нову епоху в історії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького!

Олександр Черевко, відповідаючи на запитання «Що ми сьогодні можемо запропонувати нашим студентам?», порівняв освітні можливості університету за останні 20 років:

— У 2003 році, коли університет отримав статус національного, підготовка фахівців здійснювалася за 24 спеціальностями на 10 факультетах. На той час в університеті працювало 30 докторів наук, професорів. Сьогодні ми пропонуємо нашим студентам 50 бакалаврських, 40 магістерських, 2 військово-облікові спеціальності; 14 – для докторів філософії, 10 – для докторів наук. У нас навчається понад 6000 студентів і працює 480 науково-педагогічних працівників, із яких — 80 докторів наук та 317 кандидатів наук.

Нашими партнерами є 73 заклади вищої освіти України і зарубіжжя. Ми зберігаємо лідерські позиції в освітньому середовищі Черкащини. Маємо 17 позицію серед закладів вищої освіти України за показниками міжнародної науковометричної бази даних «Скопус» і 38 — у «Топ-200 Україна 2021», 34 місце — у консолідованому рейтингу ЗВО України, — зауважив ректор і продовжив: — Та найкращою оцінкою нашої роботи є результати вступної компанії. Черкаський національний отримав гідне, перспективне та професійно вмотивоване поповнення. Першокурсниками стали 1873 студенти. Серед  них 13 вступників, які, за результатами ЗНО, отримали 200 балів, а також переможці всеукраїнських учнівських олімпіад, інтелектуальних конкурсів. Тож я дякую всьому професорсько-викладацькому колективу ЧНУ за добрі результати роботи, а студентам — за те, що довірились нам!

Вітаючи першокурсників, заступник голови Черкаської ОДА Галина Колосюк побажала студентам натхнення у здобутті нових знань, а керівництву університету — терпіння, адже виховати якісних спеціалістів — це важка праця.

Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан у своєму вітанні наголосив на тому, що цей день, без перебільшень, є одним із найвизначніших у житті першокурсників. Це початок нового періоду духовного становлення і розвитку, на ґрунті якого зростає і міцніє особистість.

Голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко, вітаючи студентів, зазначив:

— Я впевнений, що ви отримаєте ті знання, які будуть корисними. У Черкаському національному для цього зроблять все можливе, адже тут забезпечують виклики сучасності й дотримуються всіх соціальних норм, аби в колективі панувала позитивна атмосфера.

Продовжилося свято запальним флешмобом студентської ради ЧНУ.

Голова студради Мар’яна Кусяка також долучилася до вітань:

— Віднині навчатися вам стане складніше, у вашому житті з'являться «дорослі проблеми», зникне батьківський контроль, але відкриються нові горизонти і безліч можливостей самореалізуватися. Вірю, у вас все вийде, як колись у нас. А ми, студентська рада університету, допоможемо вам у цьому.

Після привітань першокурсники всі разом проголосили Клятву студента Черкаського національного університету і згодом у супроводі професорів своїх інститутів та факультетів вирушили на свою першу університетську лекцію. На занятті студенти дізналися більше про шлях України до незалежності, а також про 100-літню історію створення й розвитку Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Захід завершився фотосетом біля облаштованої фотозони та емоційними обговореннями першокурсників про урочистості, нові знайомства, враження та майбутні святкування початку нового етапу в житті.

Дякуємо мистецьким колективам ЧНУ, що допомогли створити свято: народному ансамблю танцю «Черкащанка» (художній керівник — заслужений працівник культури України Валентин Луценко), вокальному колективу «Мелодія» (художній керівник — народна артистка Лідія Зайнчківська), а також — ведучим, магістрантам-першокурсникам Руслану Пархоменку та Анастасії Бринько).

Запрошуємо переглянути відеоролик ТРК «Ільдана»:

БІЛЬШЕ ФОТО

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фотографи:

Анна Рудь, працівниця відділу інформації  та зв'язків із громадськістю

студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій —

Анна Коваленко, Оксана Ковтюх