Незабаром стартує вступна кампанія — найвідповідальніша пора для тих, хто планує здобути вищу освіту.

Про нові можливості для вступників 2016 року розповідають начальник навчально-методичного відділу, доцент Максим Гаврилюк та відповідальний секретар приймальної комісії, доцент Володимир Конограй.

— Які можливості отримання диплома за іншою спеціальністю у студентів університету?

Гаврилюк Максим Никандрович: У 2016 році з’явилася можливість навчання одночасно за двома освітніми програмами. Студенти, які закінчили перший, другий або третій курс освітнього ступеня бакалавра мають право вступити на навчання на 2 курс за іншою спеціальністю. Для цього необхідно у період з 11 липня до 5 серпня подати до приймальної комісії документи та пройти фахове випробування з відповідної спеціальності. Подавати результати ЗНО при цьому не потрібно. Навчання здійснюється за контрактом. Єдине обмеження — студент не може одночасно навчатися за двома денними формами навчання на різних спеціальностях.

Сучасний розвиток суспільства та технологій висуває нові вимоги до професійної кваліфікації працівників будь-якої галузі. Сьогодні не можна за один раз, навіть за 5 або 6 років, підготувати людину до професійної діяльності на все життя. Адже нині щорічно оновлюється близько 5% теоретичних і 20% професійних знань. Тому все більшої актуальності набуває здобуття освіти протягом життя.

Які можливості отримання другої вищої освіти?

Конограй Володимир Анатолійович: Правилами прийому у 2016 році передбачено можливість отримання другої вищої освіти на основі диплому бакалавра, спеціаліста або магістра. Для цього вступники повинні у період з 11 липня до 5 серпня подати до приймальної комісії документи та пройти фахове випробування з відповідної спеціальності. Зарахування вступників здійснюється на 2 курс освітнього ступеня бакалавра, термін навчання — 3 роки. Навчання здійснюється за контрактом. Можливий вступ як на денну, так і на заочну форми навчання.

Які можливості для здобуття вищої освіти у випускників коледжів, технікумів?

Гаврилюк Максим Никандрович: Як і раніше, такі особи можуть вступати на третій або другий курс освітнього ступеня бакалавра. Нововведенням 2016 року є можливість вступу до університету випускникам медичних коледжів для здобуття фаху психолога, біолога, хіміка, еколога або фахівця з фізичної реабілітації. Прийом документів з 11 до 20 липня. Вступ за результатами фахового випробування.

Приймальна комісія