Прем’єра українського повнометражного художнього фільму «Заборонений», присвяченого життю та боротьбі одного з найвидатніших синів України, поета та дисидента Василя Стуса, відбудеться 5 вересня.

Події фільму розгортаються в останні дні життя відомого українського поета в 1985 році. У біографічній драмі показано процес становлення Василя Семеновича як поета та борця за українську культуру. Також увага зосереджується на марній спробі тоталітарної радянської влади спокусити поета продати душу за «свободу». Подекуди автори віддзеркалюють у фільмі сучасні події в Україні.

Як зазначив режисер стрічки Роман Бровко, «постать Василя Стуса є досить відомою для всіх, але ця історія відкриває резонансні маловідомі факти. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Лише смерть відділила Стуса від цієї нагороди, адже її не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом із напруженої ситуації».

Підтримуймо національне кіно разом!

 

Відділ виховної роботи