Літо в більшості з нас асоціюється з відпочинком, пляжем і задоволенням. Але не треба втрачати пильності під час активностей, адже відпочинок не завжди може закінчитися позитивом. Відтак, на популярному пляжі «Живчик» потонула молода людина.

Студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Усов врятував хлопчика — сина померлого чоловіка. Як це сталося, написали «Вечірні Черкаси».

Певно, того дня ні в кого не було поганих передчуттів. 36-річний чоловік разом із семирічним сином і своєю мамою у гарному настрої близько 19:30 на пляжі «Живчик» вирішили взяти напрокат катамаран і поплавати Дніпром. Жінка лишилась на березі.

Відпливши від берега метрів тридцять, батько зістрибнув у воду і нестійкий пластиковий плавзасіб похитнуло так, що хлопчика знесло у воду. Звісно, що чоловік одразу кинувся до сина.

Цього ж дня неподалік пляжу «Живчик» із друзями відпочивав студент першого курсу факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Усов. Вволю настрибавшись один з одного у воді, хлопець із друзями стояли на березі й почули крики.

— У метрах 20-ти від берега я побачив на воді катамаран без людей і поруч дитячий рятувальний жилет. Мабуть, хлопчик його зняв, бо було незручно. Ми вдруге почули крики про допомогу й помітили незрозумілі рухи на воді. Я запропонував другові плисти. Він заметушився, а я одразу кинувся у воду, оскільки 11 років ходив на плавання: три роки — на оздоровче плавання, оскільки були проблеми зі спиною, а потім вісім років — на спортивне плавання. За пару секунд друг кинувся за мною у воду. Ще один чоловік теж плив, але не до дитини, а до катамарана. Мабуть, він хотів витягнути малого на плавзасіб, — розповів Юрій Усов.

Варто зазначити, що хлопця ніхто не вчив правилам порятунку на воді.

— Коли я підплив, малий був над водою, яка була йому до очей. Однією рукою я підняв його максимально над водою, аби він заспокоївся і дихав, а рухами іншою рукою й ногами намагався триматися у воді й плив потроху до катамарана. Хлопчик тримався за мою голову й кашляв, — розповів Юрій Усов.

Уже з другом Юрій пірнав, аби знайти батька хлопчика, однак на пляжі є заплава і в деяких місцях глибокі, до 3-4 метрів ями, у воді нічого не видно і при пірнанні закладає вуха. Хлопці шукали чоловіка на дотик.

— Дуже засмутило те, що коли мій друг дзвонив до поліції, йому відповіли, що ви 13-й у черзі, — розповів Юрій.

На березі, куди вже приїхали патрульні, Юрій передав дитину бабусі, яка в стресі й паніці кричала: «Пірнайте за моїм сином», адже під час порятунку хлопчика з поля зору під водою зник батько потерпілого.

На катамарані декілька дорослих рушили на пошук чоловіка. До пошуків черкащанина залучалися й водолази Черкаської міської комунальної аварійно-рятувальної служби та катер відділення водолазних робіт Управління ДСНС.

Детальніше в матеріалі «Вечірніх Черкас».