Підсумкова зустріч Ради правління та координаційної групи міжнародного проєкту програми Європейського Союзу Erasmus+ KA2 DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність, професіоналізм» відбувалася в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані (Польща) із 08 до 11 листопада 2022 року.

Із робочим візитом Польщу відвідали завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій доцентка Тетяна Бондаренко, старша викладачка Світлана Коваль та викладачка Олеся Нестеренко.

Викладачі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно працювали над удосконаленням журналістської освіти в Україні в межах міжнародного проєкту програми Європейського Союзу Erasmus+ KA2 «DESTIN». У підсумковій зустрічі Ради правління та координаційної групи проєкту «DESTIN» представники журналістських організацій та університетів з України, Великої Британії, Польщі, Австрії, Нідерландів, Швеції, Ірландії обговорили результати міжнародної співпраці та окреслили освітні перспективи.

Команді проєкту вдалося досягти вагомих успіхів завдяки чітко скоординованим і злагодженим діям усіх учасників. Серед результатів – вивчення досвіду Університету Бат Спа (Великобританія), Університету імені Ліннея (Швеція), Університету імені Адама Міцкевича в Познані (Польща); кардинальні зміни й модернізація навчальних планів та впровадження оновлених бакалаврських і магістерських освітніх програм із підготовки журналістів відповідно до Європейської рамки кваліфікацій (EQF) та Європейських стандартів доброчесності й професіоналізму. Проєкт стимулював роботу викладачів, посприяв зміні філософії викладання з акцентом на практичному складнику, забезпечив упровадження онлайн-курсів із медіаграмотності.

Ще одним досягненням проєкту «DESTIN» стала «Збірка національних методичних рекомендацій щодо змісту, розробки та впровадження навчальних програм для здобуття ступенів бакалавра та магістра в галузі журналістики», що трансформувала теоретичні знання і практичні навички роботи в ЗМІ.

Масштабна міжнародна програма Еразмус+ допомогла кардинально змінити підготовку українських медійників. Для впровадження результатів проєкту «DESTIN» заплановано постійний моніторинг імплементованих оновлень та оцінювання їхньої якості.

Олеся Нестеренко, викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій