Інтерактивне обговорення на тему «Українська традиція в ілюстраціях Георгія Якутовича» відбулося в Черкаському обласному художньому музеї 21 та 28 лютого. У дискусії взяли участь викладачі та студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Присутні дізналися про особливості становлення візуальної філософії народного художника України, графіка Георгія Якутовича, про його діяльність як ілюстратора творів українських письменників, засоби вираження в його ліноритах національної специфіки буття, особливості імітації автентичної етнічної ритуальності.

Спробували розкрити зв'язок літературної творчості, кінообразів та графічних ілюстрацій на прикладі твору Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків» (Михайло Коцюбинський — Георгій Якутович — Сергій Параджанов).

Студенти мали можливість самостійно виявити символічний зміст кількох творів графіка, що знаходяться у фондовій колекції Черкаського обласного художнього музею та презентують уявлення художника про давні традиції та менталітет українського народу («Родинний портрет» (1985), «Ілюстрація до повісті Миколи Гоголя "Вій"» (1989),«Поминальний вечір» (1990)).

Завідуюча науково-дослідним експозиційним відділом Черкаського обласного художнього музею Наталія Гудима розповіла про історичні обставини розвитку української культури 60-х років ХХ століття та деякі особливості творчої біографії відомого українського графіка-ілюстратора Георгія Якутовича. Доцент кафедри філософії та релігієзнавства Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, співробітник Центру ґендерних досліджень Оксана Пушонкова розкрила зв'язок образної мови повісті, книжкової ілюстрації та всесвітньо відомої кінострічки за твором «Тіні забутих предків», розповіла про поєднання у поетичному українському кіно етнічної символіки та авангардизму, статики ритуалу та динаміки природи, що вплинуло у подальшому на творчий почерк художника. Завідувач відділу фондів музею Ольга Подосьонова надала мистецтвознавчу рефлексію найбільш відомих ілюстрацій українського графіка. Олена Галицька як дизайнер-художник розкрила секрети техніки графіки лінориту. В обговоренні також взяли участь студенти ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького: Есфір Рогова, Марія Боковня, Максим Фіалка, Карина Стариліна, Олексій Джаман.

У межах вивчення курсу «Історія української культури» платформу відвідали також студенти 1 курсу ННІ міжнародних відносин, історії і філософії 28 лютого. Модератор, викладач кафедри історії України Андрій Касян зауважив, що у творчості Георгія Якутовича найбільш повно розкрито самобутність культури Карпат. Звісно, дослідження української культури потребує врахування її регіональних особливостей, але попри відмінності ми можемо помітити те спільне, що є характерним також для культури Середнього Подніпров'я, те, що складає основу української ментальності в цілому.

Наприкінці заходу студенти-першокурсники спробували самостійно тлумачити візуальні ідеї творів художника з фондової колекції музею.

Черкаський обласний художній музей