У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького нині пік вступної кампанії. 2022 року понад 450 абітурієнтів рекомендували до зарахування на бюджет. Списки опублікували 29 серпня, а 30 серпня майбутні студенти почали приносити оригінали документів.

Про це та інші особливості вступної кампанії цьогоріч розповіла кореспондентам «Суспільне: Черкаси»  відповідальний секретар приймальної комісії університету Людмила Смалиус. 

Понад пів тисячі заявок від вступників 2022 року на факультеті обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем, розповів декан Борис Онищенко.

— Нині вступна кампанія перейшла в гарячу фазу. Черги з 8 години ранку. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб максимально усім вступникам приділити увагу.  Приймемо всіх, — прокоментував Борис Онищенко.

Абітурієнт Денис Мумінов зі Звенигородщини мріяв піти в IT з 9 класу, а війна, за його словами, підштовхнула до вирішального кроку:

— Я хочу працювати у відомих IT-компаніях на посадах, які добре оплачуються, — пояснив хлопець.

Черкащанка Віта Мумінова підтримує намір сина Дениса:

— Хочемо, щоб вступив, щоб навчався, щоб все було добре. Цікавиться син програмами. У нашому селі не було можливості, щоб дитина займалася в якихось гуртках, як у місті. Тому ми купили сучасний комп’ютер, і він тоді сам за ним працював,— розповіла пані Віта.

У приймальній комісії ННІ економіки і права — черкащанка Вікторія Голоднюк. Вона обрала право, тому що хоче стати суддею і долучатися до реформ в Україні:

 

— Дуже багато буде реформ, бо ми вступаємо до ЄС, тому спеціальність «Право» для нас дуже важлива. Веселого студентського життя хочемо, позитивних емоцій, нових друзів.

Втім, на кафедрі математики та фізики 2022 року вступників бракує, повідомила доцентка ННІ інформаційних та освітніх технологій Зоя Сердюк:

—  Цьогоріч до нас подали заяви близько 300 абітурієнтів. У 2021 році було в півтора раза більше.

Опановувати математику вирішила Марія Гузенко з Кіровоградщини: розуміє, що буде складно, але саме цей фах їй до душі:

— Мені подобаються математичні науки — пізнавально й потрібно. Поки що основне бачення — робота вчителем математики, а там, як буде.

Із 30 серпня документи на вступ приносять ті абітурієнти, які пройшли на бюджет, повідомила відповідальний секретар приймальної комісії Людмила Смалиус. Майбутні студенти мають зробити це до 2 вересня:

— 5 вересня ми будемо їх зараховувати. Трішки більше часу мають вступники «на контракт». До 9 вересня мають виконати вступні вимоги, після цього ми їх також зараховуємо. Кінцеві результати всього будуть у 20 числах жовтня.

 

За словами Людмили Смалиус, війна на вподобання абітурієнтів суттєво не вплинула:

— Цьогоріч особливо вподобання вступників не змінилися. Зазвичай, у нас топовими є менеджмент, право, філологія англійська, психологія, журналістика.

За її словами, є спеціальності природничого і математичного напрямів, які мають багато бюджетних місць, але дуже низький рівень зацікавленості вступників.

— Це такі спеціальності як хімія, екологія, біологія, фізика, — прокоментувала Людмила Смалиус.

Попри багаторічний стаж у приймальній комісії вступну кампанію 2022 року запам’ятає назавжди, зауважила Людмила Никифорівна.

— Проводилися співбесіди, на онлайн-зв’язок виходили вступники з окупованих територій Херсонської, Луганської, Донецької областей. Крім того, також були вступники-військовослужбовці, які перебувають у зоні бойових дій. Слід відзначити, що  наша взаємодія була дуже непроста. Майже всі, хто проходив співбесіди, вступили, були зараховані, — розповіла Людмила Смалиус.

Так, за її словами, один зі вступників, який виходив на зв'язок із бліндажа, не дожив до моменту зарахування до закладу вищої освіти — загинув.

 Пропонуємо переглянути сюжет про підсумки вступної кампанії від  «Суспільне: Черкаси»

Джерело: «Суспільне: Черкаси»