Уперше в Черкасах, вдруге в Україні велику кількість прогресивних та активних поціновувачів комп’ютерних ігор та кіберспортивних турнірів зібрав Всеукраїнський студентський турнір з кіберспорту — «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup» з ігор «Dota 2» та «CS:GО». Одним зі співорганізаторів є Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, де й проводилася фінальна частина змагань 9 грудня.

У запеклій боротьбі визначилися чотири команди-фіналісти, які змагалися за звання переможця та призовий фонд в розмірі 50 000 грн.

У грі «Dota 2» позмагалися «Black Squad» Київського національного торговельно-економічного університету (капітан — Кирил Панасенко) та «NAU Stewards» Національного авіаційного університету (капітан — Гліб Орловський).

У грі «CS:GO» протистояли команди «XNYRE» Харківського національного університету радіоелектроніки (капітан – Олександр Лаптій) та «NAU Stewards» Національного авіаційного університету (капітан — Олександр Рижов).

Привітальним словом розпочав кіберспортивний турнір ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— Надіюся, на фінальній частині всі присутні отримають інтелектуальне та естетичне задоволення. Дякую всім, хто причетний до організації турніру, адже завдяки цим змаганням ми популяризуємо кіберспорт і даємо конкретні відповіді на запити нашого суспільства щодо проєкту «Держава в смартфоні»: комп’ютеризації, діджиталізації нашого життя.

Ректор подякував присутнім на заході організаторам та партнерам, які посприяли забезпеченню високого рівня події.

Організаторами цьогорічного турніру «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup» є: Всеукраїнська громадська організація «Спортивна студентська спілка», Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, Федерація «Esports Ukraine».

Офіційним технічним партнером чемпіонату стала компанія «Cyberring» — одна з найкращих кіберспортивних арен.

Захід проводився за підтримки товариства з обмеженою відповідальністю «McLaut TV Черкаси», акціонерного товариства «Комерційний банк «ПриватБанк», публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», лідера аграрного ринку «Victoria agrov», Департаменту Кіберполіції Національної поліції України, магазину електроніки «Brain», Національного університету фізичного виховання і спорту України, компанії «Сougar», «Red Bull», компанії технічної підтримки заходів «Show plus».

Інформаційними партнерами заходу виступили: черкаська філія «UA: Суспільне», телерадіокомпанія «Ільдана», інтернет-видання «Про все» та «Вичерпно».

Ті, кому не вдалося завітати на захід, мали можливість переглянути пряму трансляцію компанії Kremen.tv. Також стрім відбувався в фейсбук та на платформі для онлайн відеотрансляцій «Twitch» на сторінці «Esports Ukraine».

Для привітання учасників команд до Черкаського національного завітали: міський голова міста Черкаси Анатолій Бондаренко, ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України, президент Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України» Євгеній Імас, виконавчий директор Федерації «Esports Ukraine» Едуард Анохін, представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Геннадій Дубок, заступник начальника Черкаського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Олена Скринська, виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України» Вікторія Завальнюк, ректор Харківської державної академії фізичної культури Олександр Ажиппо, доктор технічних наук, доцент, заступник декана факультету кібербезпеки, комп’ютерної та програмної інженерії Національного авіаційного університету Сергій Гнатюк, заступник декана факультету інформаційних технологій, асистент кафедри кібернетики та системного аналізу Київського національного торгово-економічного університету Віталій Лазаренко, заступник керівника Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України» в Івано-Франківській області Богдан Лісовський.

До привітальних слів долучився міський голова Анатолій Бондаренко:

— Радий, що всеукраїнські змагання з кіберспорту відбуваються в Черкасах, а саме — в ЧНУ. Надзвичайно почесно проводити турніри такого рівня. Обирають, як відомо, найкращих, і я пишаюся тим, що це Черкаський національний. Думаю, ви не лише продуктивно позмагаєтеся, а й встигнете насолодитися краєвидами нашого прекрасного міста на Дніпрі. Надіюся, це не останні всеукраїнські змагання в Черкасах. Нехай переможуть найсильніші!

Виконавчий директор Федерації «Esports Ukraine» Едуард Анохін розповів про важливість проведення таких турнірів саме на базі закладів вищої освіти:

— Черкаський національний — це дійсно прогресивний та технологічний заклад, де навчаються і викладають доброзичливі й розумні люди. Представникам Федерації дуже приємно, що ЗВО підтримують кіберспорт. Уже вдруге поспіль в Україні подібний турнір проводиться в університеті, і це початок хорошої традиції. Ми надіємося, що кіберспорт поширюватиметься серед студентства. Спільними зусиллями ми досягнемо нового рівня кіберспорту.

Представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Геннадій Дубок закцентував увагу на освіченості людей щодо кіберспорту:

— На сьогодні, поняття кіберспорту, кіберполіції вже не такі нові й незнайомі, як раніше. Кіберкультура стрімко розвивається. Тому бажаю учасникам, насамперед, розвитку й участі в змаганнях на міжнародній арені.

До вітальних слів долучилася й виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка України» Вікторія Завальнюк:

— Ми підтримуємо студентів кіберспорту. Бажаємо чесної гри й перемоги!

Для відвідувачів була організована фотозона, розіграш призів з автографом відомого коментатора Віталія «v1lat» Волочая, зона віртуальної реальності, а також розважальна програма та вікторини.

Одним із партнерів проведення Всеукраїнського кіберспортивного турніру серед студентів України «Ukrainian University Open 2019 Winter Cup» є Черкаська гімназія № 9. Під час проведення фінальної частини команда з робототехніки «Kiborgs.UA» розважала глядачів у зоні активностей. Учасники презентували свої напрацювання й можливості робототехніки. Кожен охочий зміг випробувати свої сили в робофутболі та дізнався більше про роботоконструювання.

Про кіберспорт у цілому, зокрема, про успіхи України в цій галузі свідчать такі факти:

У 2018 році загальна кіберспортивна аудиторія досягла 395 млн осіб, а загальний ринок кіберспорту сягнув понад 1 млрд $. Середній вік гравців у США становить 35 років, їхній ігровий стаж — близько 12 років. У Великобританії середній вік становить 23 роки з ігровим стажем понад 10 років. У середньому «геймер» проводить близько 12,6 години онлайн протягом тижня.

Щодо розміру аудиторії кіберспорту в Україні — ця цифра становить близько 2,6 млн осіб і зростає щороку на 15-20% разом із глобальними трендами.

Майже в кожній кіберспортивній організації колишнього СНД присутній гравець з України. Наші кіберспортсмени традиційно займають призові місця на міжнародних чемпіонатах із таких дисциплін, як: «Dota2», «CS:GO», «Heartstone», «Paladins», «PUBG», «Apex Legends», «Rainbow Six». Неодноразово кіберспортсменам з України надавали звання «найкращий гравець року».

У 2012 році потужним поштовхом для розвитку індустрії в СНД стали турніри від Української компанії «Starladder», Київ почали відвідувати команди з усіх куточків світу, а вже у 2017 році в «Палаці України» проходив турнір з «Dota 2» — «Kiev Major» із призовим фондом у 3 000 000 $.

На початку 2020 року Україна знов стане центром кіберспорту і буде приймати Minor турнір, на цей раз в Буковелі із призовим фондом 300 000$.

 

ФОТО ЗІ ЗМАГАНЬ 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького