Про ситуацію сучасного філософського обрію та можливі формати і напрями співробітництва у прийдешньому 2021 році йшлося на круглому столі з міжнародною участю  «‎Філософія поза кордонами»‎.

Захід відбувся 9 грудня на базі Центру ґендерних досліджень і комунікацій Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

З 2017 року співробітниці Центру ґендерних досліджень і комунікацій перебувають у науковій, творчій колаборації із колежанками-науковицями Національної академії наук Білорусі.

У ході онлайн-зустрічі були обговорені можливі формати подальшого  співробітництва з огляду на пандемічні умови сьогодення і висвітлені нові напрями науково-дослідної та просвітницької діяльності.

Зокрема з метою налагодження плідного філософського діалогу (популяризації філософії та викладання філософських дисциплін) було вирішено провести низку публічних заходів (круглих столів, семінарів, читань, відкритих лекцій, тренінгів, засідань філософського гуртка та інтелектуального клубу  «‎Жінки у філософії»‎) не тільки із залученням студентства, а й широкої онлайн-аудиторії.

Велику підтримку зустріла пропозиція проведення спільних міждисциплінарних теоретичних та емпіричних досліджень, наукових публікацій, пошук та оформлення спільних грантових проєктів, обмін досвідом у вигляді стажування та підвищення кваліфікації. Знайшлося поле перетину і сфер наукових інтересів, як то міждисциплінарні ґендерні дослідження, логіка аргументації, філософська антропологія, сучасна медіакультура тощо.

Дякуємо колежанками із Національної академії наук Білорусі за підтримку, резонансні ідеї та пропозиції співробітництва, невимушену, але, водночас змістовну дискусію! Окрім того, дякуємо нашим молодшим колегам, студентам 4-го курсу спеціальності  «‎Міжнародні відносини»‎ за чудову екскурсію-презентацію Черкащиною в онлайн!

Спікерки та учасники/-ці круглого столу:

Наталка Земзюліна – докторка історичних наук, професорка, директорка Центру ґендерних досліджень і комунікацій;

Тетяна Новицька – наукова співробітниця Інституту філософії Національної академії наук Білорусі, співкоординаторка Інтелектуального клубу  «‎Жінки у філософії»‎;

Надія Ільюшенко – наукова співробітниця Інституту філософії Національної академії наук Білорусі;

Юлія Середа – наукова співробітниця Інституту філософії Національної академії наук Білорусі;

Алєся Салавєй – наукова співробітниця Інституту соціології Національної академії наук Білорусі;

Зоя Шевченко – доцентка кафедри філософії та релігієзнавства;

Оксана Пушонкова – доцентка кафедри філософії та релігієзнавства;

Олена Астапова – доцентка кафедри філософії та релігієзнавства;

Світлана Зайцева – доцентка кафедри філософії та релігієзнавства;

Єлізавета Васильєва – студентка 4-го курсу спеціальності  «‎Міжнародні відносини»‎;

Тетяна Водяник – студентка 4-го курсу спеціальності «‎Міжнародні відносини»;

Олег Ворошилов – студент 4-го курсу спеціальності «‎Міжнародні відносини».

Організаторки зустрічі: Зоя Шевченко та Тетяна Новицька.

Кафедра філософії та релігієзнавства