У межах заходів із вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні у ННІ міжнародних відносин, історії та філософії відбувся Міжнародний науковий онлайн-семінар «Голодомор. Проблематика визнання трагедії у світі».

Семінар організований Науковим товариством студентів та аспірантів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії за підтримки Осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Черкасах, Центру ґендерних досліджень і комунікацій, Інституту дослідження Голодомору та Опольського університету в  Польщі (University of Opole Poland).

З привітальним словом до зібрання звернувся проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко. Із вступним словом до учасників заходу звернулася Наталія Земзюліна, директорка інституту, докторка історичних наук, професорка.

Директорка Інституту дослідження Голодомору, докторка історичних наук, професорка Світлана Маркова виступила з доповіддю про міжпоколінні пролонговані наслідки Голодомору-геноциду. Говорила про страшну неподолану і досі колективну травму, що перетворилася на індивідуальну для українців.

Віталій Масненко, завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор, наголосив на неприпустимості сучасних спроб девальвації геноцидної концепції Голодомору 1932–1933 рр. Розтлумачив їхнє політичне, ідеологічне та інтелектуальне підґрунтя, вказав шляхи  подолання.

Інформативним стало повідомлення «Пам’ять про голод в Україні» докторантки Опольського університету в Польщі (University of Opole Poland) Юлії Романенко.

Про трагедію геноциду української нації, яка ніколи не повинна повторитися, говорили студентки 3 курсу Катерина Чистякова, Аліна Романків та  студент 2 курсу Ілля Опарін.  Студент 3 курсу Максим Попов підготував повідомлення про Голодомор на основі усних свідчень мешканців с. Шкурупії  Решетилівського району Полтавської області. Студентка 3 курсу Анна Сіренченко повідомила про специфіку Голодомору на Олександрійщині на підставі родинних спогадів. Наталія Вілецька, студентка 3 курсу, поділилася  спогадами своєї родини про трагедію.

Підбиваючи підсумку семінару, всі учасники погодилися, що є необхідність підвищення обізнаності громадськості щодо національної трагедії українського народу, поширення правдивої інформації про злочинні дії кремлівського комуністичного режиму проти українського селянства у 30-х роках минулого століття з метою забезпечення визнання усім світом Голодомору актом геноциду українського народу, вшанування пам’яті мільйонів безвинних жертв Голодомору та запобігання повторенню подібних жахіть у майбутньому.

Переглянути запис онлайн-семінару можна тут

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії