Цьогоріч університетська родина Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького поповнилася 2250 студентами й набір ще триває. Урочистості з нагоди Дня знань пройшли в усіх навчально-наукових підрозділах.

Усі привітали своїх першокурсників-бакалаврів та прочитали їм першу лекцію. 

Розділити свято з першокурсниками ННІ економіки і права та педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва в актовій залі зібралися керівництво навчального закладу, структурних підрозділів, професори й викладачі, батьки студентів, першокурсники, а також почесні гості — Роман Сущенко, заступник голови Черкаської обласної ради, Анатолій Стеценко, голова обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України.

На 9-му році російсько-української війни, у 555-ий день широкомасштабного вторгнення в країну російських окупантів, День знань має гіркий присмак війни, страждань і сліз. Тому захід розпочався хвилиною мовчання.

З вітальним словом до першокурсників звернувся ректор Олександр Черевко:

— Розпочали 103-й рік навчання у Черкаському національному університеті. На жаль, День знань в Україні — це ще й 555-й день повномасштабної війни. Низький уклін Збройним Силам за те, що можемо його відзначати. А молодим людям та їхнім батькам дякую, що обрали наш заклад. Ви не помилилися, адже це провідний і найрейтинговіший заклад Черкащини. ЧНУ — найбільший в області освітянський колектив. Тут працюють і навчаються близько 7000 осіб. І всіх об’єднує єдина мета — допомагати армії і гарно робити свою роботу на своєму місці. Не забуваємо й про безпеку всіх учасників освітнього процесу, облаштували укриття в навчальних корпусах та гуртожитках, створили пункт незламності. Наше переконання і позиція Міністерства освіти і науки України збігаються: навчання має проводитися аудиторно. Нас підтримує влада, допомагають міжнародні організації. Ми і надалі будемо навчати студентів розумного, доброго, вічного. І не лише давати освіту, а виховувати громадянина, господаря своєї долі, особистість. Щоб молодь не просто отримала диплом, а знайшла роботу й самореалізацію. Головне — вміти, знати, хотіти і могти. А професорсько-викладацький колектив створить всі умови, передасть свої знання і досвід. Вітаю усіх із початком нового навчального року! Натхнення, віри у Збройні Сили, впевненості у своєму університеті та у своєму виборі! Слава українській освіті, слава Україні!

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну багато викладачів, працівників, студентів, випускників взяли до рук зброю патрулювати громаду чи вирушили на фронт. Сказати теплі слова підтримки й привітати з першим днем як студентів завітав на урочистості кандидат юридичних наук, доцент кафедри державно-правових дисциплін Олександр Сокуренко, який серед тих, хто з перших днів широкомасштабного вторгнення служить у лавах Збройних сил України.

— Дорогі першокурсники, ви обрали один з найкращих університетів не лише нашого регіону, а й всієї України, який має високі рейтинги та визнання завдяки умілому керівництву та злагодженій роботі колективу. Ваше завдання сьогодні полягає в отриманні якісних знань, які дає наший університет, опанування тієї спеціальності, яку ви обрали під час вступу. Адже після перемоги ви будете відбудовувати нашу країну, — наголосив Олександр Сокуренко.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко привітав з початком нового етапу в житті першокурсників:

— Нехай цей навчальний рік відкриє для вас нові горизонти знань, стане часом високих наукових досягнень, здійснення мрій, креативних ідей та ефективних рішень.

Анатолій Стеценко, голова обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України додав:

— Те, що ви обрали саме український заклад вищої освіти, свідчить про високий рівень громадянської свідомості. До того ж Черкаський національний знаходиться в центрі України, це сакральне місце для нашої держави. Я впевнений, що саме серед вас ті люди, які надалі будуть розвивати нашу країну, створювати міць країни. Тож вам слава! Слава Україні!

Директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тимофій Десятов привітав своїх першокурсників:

— Ми створили всі умови для вашого комфортного навчання. Водночас просимо і вимагаємо від вас навчатися старанно й ефективно.

Директор ННІ економіки і права Євген Кирилюк теж поділився своїми настановами:

— В університеті створено демократичну атмосферу наукового пошуку і в колективі, і в студентському середовищі, велика увага приділяється національно-патріотичному вихованню, у нас створені всі умови для ведення здорового способу життя, для реалізації кожного як особистості. Ми відкриті й завжди раді вам допомогти. Тут комфортно навчатися і здобувати нові знання. То ж будьте гідними представниками нашої університетської родини. Творіть, мрійте і будьте успішними!

Багато вітальних слів пролунало у цей день для першокурсників. Директори та декани вручили їм хліб-сіль як давній український символ гостинності і шляхетності намірів.

Колектив «Фабрики музичного мистецтва "Voices"» укотре подарував хвилини естетичної насолоди від виконання українських патріотичних пісень. Слова «Слава Україні!» «Героям слава!» «Смерть ворогам!» співав із ними увесь зал.

Перша лекція в усіх інститутах та на факультетах мала спільну тему «ЧНУ: 550 днів повномасштабної російсько-української війни».

А на Університетській площі всі охочі могли зробити світлину на пам’ять у яскравій та креативній фотозоні, створеній відділами виховної роботи та інформації і зв’язків з громадськістю.


УСІ ФОТО

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Анна Харченко, Вікторія Дирко, студентка 4-ВБ курсу ННІ УФСК, Вікторія Литвин.

Як у Черкаському національному зустрічали першокурсників, дивіться у сюжеті ТРК «Ільдана»: