Кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко розповіла кореспондентам «Суспільного», як почуватиметься екзотична магнолія в садах Черкащини.

Її квіти теплі на дотик та небезпечні для бджіл, оскільки вона — сучасниця динозаврів. В Україну вона потрапила через Європу, куди її завезли з Америки. Це все про магнолію. Цим деревом милуються навесні й восени. Нині взялися облаштовувати магнолієвий сад й у Черкасах.

— Магнолія — одна з найстаріших рослин на Землі. Перші її представники з'явилися на Землі ще в епоху динозаврів. За словами вчених, до настання льодовикового періоду магнолія була широко розповсюджена і в лісах середніх широт. Як свідчать палеонтологічні знахідки, магнолії охоплювали територію аж до сучасної Арктики в третинний та крейдяний періоди. Як зазначають ботаніки-морфологи, з тих часів ця рослина майже не змінила свій вигляд та спосіб життя, тому до наших днів зберігся навіть давній тип будови квітки, — розповіла пані Вікторія.

З Америки — до Європи

З її слів, магно́лія (Magnolia) — великий рід рослин родини магнолієвих, названий іменем французького ботаніка П'єра Маньоля (фр. Pierre Magnol). Рід містить понад 300 видів і поширений у Північній і Південній Америках, сході й південному сході Азії й на південь до острова Нова Гвінея. Основний центр зростання в Середній Азії та на Далекому Сході, вторинний — у Північній та Центральній Америці. Перші магнолії завезли в Європу з Америки тільки в кінці 17 — на початку 18 століття.

— У себе на батьківщині всі магнолії, в залежності від виду, поділяють на квітуючі взимку або влітку. В Україні вирощують морозостійкі види, більшість яких зацвітають рано навесні. Наприклад, магнолія зірчаста (Magnolia stellata), магнолія кобус (Magnolia kobus), магнолія Лебнерова (Magnolia loebnerу Kache), магнолія лілієквітна (M. liliflora) та численні гібридні форми магнолії Суланжа (M. х soulangeana). У декоративному садівництві використовують як природні форми магнолії, так і гібридні сорти. Особливо гарним є гібрид магнолія Суланжа. Нині селекціонерами створена велика кількість гібридів цієї магнолії (близько п'ятдесяти), — пояснила фахівчиня.
Є види магнолії, що цвітуть пізно навесні або навіть влітку, додала вона. Наприклад, магнолія оберненояйцевидна (Magnolia obovata), магнолія трипелюсткова (Magnolia tripetala), магнолія лікарська (Magnolia officinalis). Період їхнього цвітіння — травень-червень. Влітку цвіте, й, наприклад, магнолія великоквіткова (Magnolia grandiflora). Період її цвітіння — з червня по вересень. Дерево гарне впродовж всього сезону, бо вічнозелене. Має блискучі шкірясті листки. Це найвідоміша з магнолій.

— Магнолія (Magnolia grandiflora) стала квіткою-символом (емблемою) штату Луізіана з липня 1900 року, також, «штатом магнолій» називають ще Міссісіпі. Магнолія великоквіткова широко вирощується як декоративне дерево у всьому світі. Це рослина тропічного та помірного клімату, вона віддає перевагу повноцінному освітленню сонцем. В Україні цей вид магнолії вирощують рідко. Інколи вона може страждати від холодів, що своєю чергою, може позначитися на її цвітінні та листках, – зазначила пані Вікторія.

Небезпечна для бджіл

Квітки цих рослин пристосовані до запилення за допомогою жуків, тому що рід «Магнолія» сформувався в часи, коли бджіл ще не було. У зв’язку з цим, плодолистики у них досить жорсткі, не пошкоджуються та не поїдаються жуками, розповіла фахівчиня.

— Приймочки маточки квітки магнолії здатні до запилення вже в бутоні, а після розкриття квітки втрачають цю здатність. Це також стосується і нектару. Жуки можуть проникати у квітку до її розкриття і брати участь у запиленні. А щодо бджіл, то поки бутон закритий, вони туди проникнути не можуть. Потрапляють тільки жуки, оскільки саме для них призначений нектар. Коли квітка розкривається, злітаються бджоли, марно шукаючи нектар. Проте для бджоли це може бути навіть небезпечно. Увечері пелюстки квітки закриваються. Якщо бджоли залишилися в закритій квітці, то можуть зламати крильця. Так само можуть загинути і метелики. Цікаво, що нектару в розкритих квітках немає, а комах приваблює виключно ванільний аромат, — деталізувала вона.

Тепла квітка

Є ще одна цікава особливість квіток магнолії — вона є теплою на дотик, розповіла пані Вікторія:

— Науково підтверджено, що температура всередині квітки магнолії вища за температуру навколишнього середовища майже на десять градусів. Найкраще цей феномен помітно вранці, коли ще тримається прохолода.

Огіркове дерево

В Америці ніхто магнолію не називає «Магнолія», хіба що вчені-ботаніки. Американці звуть їх простіше: огірковими деревами або деревами-парасольками, зауважила науковиця.
— Огірковими деревами називають за те, що їх плоди схожі за формою на огірки, особливо коли ще незрілі. Інші називають деревами-парасольками, оскільки їхні листки, що зібрані на кінцях гілок, утворюють парасольку. Ось чому деякі види магнолії, що родом із Сполучених Штатів, так і називаються. Наприклад, магнолія огіркова або загострена (Magnolia acuminata), чи магнолія парасолькова або трипелюсткова (Magnolia tripetala). Огіркова магнолія цінувалася за міцну деревину, з якої аборигени Америки виготовляли каное і човни. Пізніше американські першовідкривачі застосовували огіркову магнолію для будівництва будинків і виготовлення меблів. З цією метою деревина магнолії використовується і донині, — пояснила вона.
Плід магнолії — шишкоподібна багатолистянка з великим насінням, часто червоного кольору. При повному достиганні вона розтріскується, а насінини звисають на білій нитці. В залежності від виду, плоди мають різний розмір, форму та різний колір оболонки насінини (яскраво помаранчевий або червоний).

Чому раніше магнолії не були настільки популярними в озелененні населених пунктів?

Однозначної відповіді на це питання немає, зазначила Вікторія Осипенко:

— Можливо, змінилися кліматичні умови, зими стали теплішими. Але мені здається, що не було настільки розвиненої структури та спеціалістів по ландшафтному дизайну. Тому такі екзотичні рослини намагалися виростити аматори. Відігравали роль навіть не достатньо висока вартість саджанців, а елементарна їх відсутність або незначна кількість. Не було достатньо літератури та інтернету. Магнолії люди бачили в субтропіках Криму та інших країн, коли відпочивали там. Насправді ж, значна частина видів магнолій у природних умовах зростає в горах, характеризується високою зимостійкістю і до ґрунтів невибаглива. Тобто, вони не потребують суперродючого ґрунту.

В умовах помірного клімату догляд за магнолією достатньо простий, додала фахівчиня.

Що відомо

У сквері «Юність», що в центрі Черкас, закладають найбільший в Україні сад магнолій на честь української перемоги. У «Дирекції парків» просять жителів та гостей міста, які гулятимуть сквером і фотографуватимуться поруч із магноліями, дбайливо ставитись до них.

Джерело: «Суспільне»