У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького продовжуються науково-просвітницькі заходи для студентів, аспірантів та науковців та для всіх, хто потребує перевіреної інформації з широкого кола питань.

Професор Сергій Корновенко розповів про ідеологічно-інформаційний складник російсько-української війни 2022 року — «проєкт великої російської нації» — панрусизм. Захід об’єднав студентів, аспірантів, учителів, науковців та представників духовенства з різних міст України.

 «24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабна агресія РФ проти України. Її результатом, окрім іншого, стали воєнні злочини військових збройних сил країни-агресора, що мають ознаки геноциду, котрі потребують фахово юридичного оформлення як доказова база. Початок війни, небачена жорстокість, злочини проти людяності, зміст виступів і дописів вищого політичного керівництва країни-агресора, — ці та інші фактори викликали культурний шок не лише в Україні, а і в Європі, світі. Спроби «достукатися» до свідомості громадян РФ виявилися марними. Понад 70% населення країни-агресора схвалюють війну Росії проти України», — зазначив Сергій Корновенко. На його думку, сьогодні важливо не лише документувати воєнні злочини РФ проти України, але й показати, що війна має ідеологічне підґрунтя, що стане беззаперечним доказом не «спеціальної військової операції», а повномасштабних військових дій, направлених на знищення української нації.

Сергій Корновенко проаналізував поняттєвий апарат «панрусизму», праці його ідейних натхненників; позицію керівництва та механізм дії інформаційного простору країни-агресора, спрямованих на «обробку» російського населення; складники, завдання «панрусизму» тощо та довів, що «панрусизм» як «проєкт великої російської нації» є ідеологічною основою військової агресії РФ, що має ознаки геноциду стосовно української нації: «катування, зґвалтування, викрадення, насильницьке вивезення за межі України громадян України, дітей, створення гуманітарних катастроф тощо, використання забороненої зброї, касетних боєприпасів, спалення україномовних книг, знищення українських архівів та інших історичних джерел української ідентичності».

«Панрусизм — це ідеологія агресора з відповідною атрибутикою. Вона не має перспектив у цивілізованому соціокультурному просторі, оскільки є його антиподом, є небезпекою як для ідентичностей, до яких застосовується, так і для ідентичності, що її сповідує та дотримується, має бути засудженою світовою спільнотою», — підсумував лектор.

Із матеріалами презентації можна ознайомитися нижче.

 

Відділ аспірантури