Розпочала роботу XXV Всеукраїнська наукова конференція молодих учених «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «РОДЗИНКА ‒ 2023» в Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького.

Під час пленарного засідання, яке проходило 10 травня в очному форматі, із вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, Голова Ради при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук та голова Ради молодих учених Черкаського національного університету Наталія Карауш-Кармазін. Цього року у збірниках матеріалів конференції представлено 552 наукових доповіді учасників, опублікованих на 1500 сторінках за 5 науковими напрямами: «Психолого-педагогічні науки», «Природничо-математичні та комп’ютерні науки», «Філологічні науки. Соціальні комунікації», «Історія. Філософія», «Юридичні науки. Інтелектуальна власність. Державне управління і соціально-політичні науки. Економіка, підприємництво, туризм, менеджмент».

Під час пленарного засідання були заслухані цікаві доповіді науковців Черкаського національного університету. Зокрема, професор Юрій Присяжнюк спонукав учасників до роздумів про проблеми й суперечності в умовах російського широкомасштабного вторгнення. Про основні підходи у педагогічних дослідженнях розповіла професорка Валентина Шпак. Цікаву доповідь про тенденції розвитку в ІТ-галузі та ІТ-освіті в Україні та світі представив декан факультету обчислювальної техніки Борис Онищенко. Можливості проєктної діяльності студентів окреслив завідувач кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Віталієм Дідуком. І на завершення пленарного засідання заслухали доповідь студентки 4-го курсу кафедри менеджменту і державної служби Ольги Кладової про зарубіжні практики ефективного HR-менеджменту. В цьому році найбільшими за обсягом є секції «Дошкільна освіта» (46 доповідей), «Психологія» (38 доповідей), «Початкова освіта» (34 доповіді), «Комп'ютерні науки» (32 доповіді) та «Переклад» (30 доповідей).

Організатори конференції відзначили активну участь українських і зарубіжних молодих учених. Серед учасників з України, крім представників Черкаського національного університету, були студенти, аспіранти та молоді вчені з таких закладів освіти: Київський університет імені Бориса Грінченка, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка, Черкаського гуманітарно-правового ліцею Черкаської міської ради.

Серед закордонних ЗВО у конференції взяли участь представники з Бакинського державного університету бізнесу, Національної академії авіації (м. Баку), Інституту органічного синтезу та хімії вугілля Республіки Казахстан, Академії імені Є. А. Букетова Карагандинського університету (Казахстан).

Рада молодих учених