Делегація польських науковців у складі засновника й директора Південно-Східного наукового інституту (Перемишль, Польща) Станіслава Стемпня та представника відділу Інституту національної пам’яті Польщі в Жешуві Яцека Магдоня відвідала Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Під час зустрічі з ректором Олександром Черевком був підписаний меморандум між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького та Південно-Східним науковим інститутом про співпрацю.

— Співпраця з польськими партнерами у нас дуже активна й результативна — у межах чинних угод, роботи Полонійного центру, співпраці з Польським культурним центром імені Кароля Шимановського в Черкасах, за програмою «подвійний диплом»На початку лютого вченою радою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького було прийнято рішення про створення українсько-польського науково-історичного центру. Це цілком відповідає загальнодержавному курсу, адже на початку року президенти України і Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда домовилися спільно вшанувати пам’ять українських і польських військових, які в 1920 році разом боролися проти Червоної Армії. Ми проведемо спільні дослідження та круглий стіл на цю тему, — розповів ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко.

На його переконання, вивчення історії буде об’єктивним, якщо воно починатиметься в середовищі науковців і підкріплюватиметься експертними висновками. В історії України й Польщі багато спільного, але немало й «білих плям», які потребують детального вивчення. 

— Ми виконуємо свою роботу і вона надзвичайно важлива для української державності, для становлення української нації, — наголосив Олександр Володимирович.

У межах меморандуму сторони домовилися проводити спільні дослідження, здійснювати обмін публікаціями і науковою інформацією, організовувати спільні конференції, симпозіуми й семінари, співпрацювати шляхом академічних обмінів. 

Станіслав Стемпєнь та Яцек Магдонь провели відкриту лекцію «Європейська перспектива України» для студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. Обговорили політичні та культурні відносини між Польщею й Україною, які протягом тривалого періоду творили спільну державу і допомагали один одному писати власну історію.

— Політична українська нація є поліетнічною. Тому необхідно писати історію не з точки зору конфлікту, а з точки зору взаємодії і компліментарності, — зазначив пан Станіслав.

За словами польського науковця, ми багато чого не знаємо про спільну спадщину. Справді, з чого молодь може черпати знання, якщо книг про спільну історію не так багато. Тому треба створити підручники з українсько-польської історії, написані без упереджень і на засадах партнерства. У цьому, на думку пана Станіслава, закладена ще одна місія — показати Росії, що на території України та Польщі не можна претендувати, і що ці держави є самодостатніми сусідами.

Про роботу та мету Інституту національної пам’яті Польщі розповів Яцек Магдонь. За його словами, серед важливих завдань Інституту — проведення наукових досліджень та просвітницьких заходів. Адже молоде покоління має право знати правду.

Присутні студенти та викладачі інституту міжнародних відносин, історії та філософії мали змогу поставити запитання польським гостям, зокрема про те, що об’єднує та роз’єднує Україну й Польщу; про сучасну оцінку українськими й польськими істориками Гадяцької угоди тощо.

Подібні відкриті лекції за участі польських істориків для студентів ЧНУ будуть організовуватися і в майбутньому.

Детальніше про це — у відео ТРК «Ільдана»:

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького