За багаторічною традицією Полонійний центр Черкаського національного університету імені  Богдана Хмельницького обходив Різдво по-польськи — з різдвяною виставою «Яселка».

Цьогоріч святкове дійство навіть переросло у міжнародний кінопроект. У ньому взяли участь студенти нашого університету, які знаходяться в різних місцях Україні і Європи, викладачі польської з кафедри теорії та практики перекладу Міхал Ястжембський та Лілія Потапенко, а також запрошені українські студенти з Варшавського університету та співучі шанувальники колядок з Варшави.

За інтригою сюжету 23-го грудня одночасно спостерігали глядачі як в Україні, так і у Польщі: ніби в одному з гуртожитків Варшавського університету з’являється родина, яка прибула здалеку, подорожуючи через стражденну Україну, і потрапляє просто на репетицію фольклорного ансамблю у світлиці гуртожитку. Разом співають українські і польські колядки, і виявляється, що прибулі — це не просто біженці, а Ісус-немовля з дівою Марією і св. Йосипом. Євангелія від Луки, святкові вулиці Варшави... Вивчення польських традицій на занятті з польської, повітряна тривога — всі ознака нашого часу знайшли місце у сценарії Міхала Ястжембського, викладача польської, делегованого до Університету польською Національною агенцією академічних обмінів (NAWA).

Отже, в ці святкові дні творча група «Яселок»   —  режисер Міхал Ястжембський і студенти — запрошують до перегляду фільму-вистави всіх шанувальників різдвяних традицій.

Перехід на відео про Яселку-2021 

Перехід на відео про Яселку-2022