bgb
 
 
 
 
 

Навчальний рік 2024-2025 розпочався у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

І хоч для магістрів ще триває вступна кампанія, 1330 першокурсників-бакалаврів почали навчання.

Університетська площа, як і щороку в День знань, замайоріла вишиванками. Підтверджуючи високий статус національного університету, урочистості розпочали, піднявши прапор України та університету і виконавши гімн.

Вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання. Серед них вже 35 студентів та випускників університету.

— Вітаємо вас у нашій родині, — звернувся до студентського поповнення ректор Олександр Черевко. — Ви розпочинаєте навчання у найстарішому і найбільшому університеті Черкащини.

Попереду у вас процес адаптації до студентського життя у непростих умовах воєнного часу. Ми допоможемо — силами наших викладачів, працівників. Для цього також створили Центр ментального здоров'ְя, Центр реабілітації військовослужбовців і студентів, Центр креативних індустрій. У нас потужний професорсько-викладацький колектив — 410 науково-педагогічних працівників, з яких 82 доктори наук, професори та 256 кандидатів наук, доцентів. І це найкращий якісний показник серед університетів Черкащини.

Ми прагнемо створити в університеті середовище, в якому кожен зможе знайти себе, комунікувати з друзями й однодумцями, орієнтуватися у світоглядних речах, освоювати обрану професію. Безумовно, доля кожного в його руках, але ми робимо усе, щоб наші студенти мали гарну освіту і були україноцентричними.

Усім учасникам освітнього процесу бажаю вірити в те, що згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. Україна, як це не складно, переможе. Заради цього треба підтримувати один одного, працювати й навчатися, постійно допомагати ЗСУ. З Днем знань усіх, із початком нового, 104 для ЧНУ, навчального року!

У перший університетський день напутнє слово студентам сказав доктор наук, професор, директор ННІ економіки і права, капітан ЗСУ Євген Кирилюк, який нині захищає Україну на Східному напрямку.

— Наші військовослужбовці борються саме за вас, ваш успіх, сили та натхнення, — звернувся Євген Миколайович до присутніх. — Ми дуже раді бачити вас у нашій університетській родині, родині, яка налічує десятки тисяч студентів, випускників, батьків, стейкхолдерів, викладачів та інших субʼєктів університетського життя. Це родина, яка в перші дні війни почала свою боротьбу, яка робить усе для ЗСУ: купує амуніцію та все необхідне. Маю за честь бути представником цієї університетської родини та ви матимете честь бути її гідними представниками. Мрійте, творіть, боріться за свою свободу, адже століттями українці саме цим і відзначалися. Наші старші покоління, можливо, дещо втратили в побудові доброту України, адже вони були дещо неповноцінними, ментально не вільними — це значить, що ми повинні бути іншими, ви повинні бути іншими. Ви виховувались в умовах доступності інформації, вільного інформаційного суспільства, тому саме з вас можна будувати вільну та успішну Україну. Україну, яка буде в центрі Європи, яка буде центром Європи. Бажаю вам наснаги та успіхів. І знайте, там дуже важко, тому ви маєте працювати вдвічі та навіть втричі краще, бо ви знаєте, що за вас втрачають життя найкращі українці.

Про цей важливий день у житті першокурсників залишаться спогади на яскравих світлинах в тематичних фотозонах та у приємних враженнях від мистецьких дарунків від ансамблю народного танцю «Черкащанка» (художній керівник — Сергій Коваленко) та «Фабрики музичного мистецтва "Voices"» (керівник — Яна Боровик).

На завершення урочистостей всі учасники дійства об’єдналися під час патріотичного флешмобу під «Молитву за Україну» і привітали Черкаський національний жовто-блакитними стрічками.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Віолетта Костенко, студентка 2-PR курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій