Відбулася п'ята, завершальна публічна лекція доцента кафедри філософії, соціальних та політичних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Павла Кретова в межах запланованого циклу «Philosophy: reloading, або навіщо філософська рефлексія у XXI столітті».

Захід проходив у відомому серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе «MORRIS-SPACE» 1 грудня.

Тема п'ятої лекції: «Символічний ландшафт реальності. Діалогізм та самість».

Лектор проблематизував низку актуальних питань. Зокрема у ході спілкування з’ясовували, чому символ та символічні форми культури є суто людським способом рецепції реального, а поняття ландшафту є універсальною філософською категорією.

Предметом уваги була і символіка реальності та реальність символіки: горизонт смислів. Особливе зацікавлення викликали роздуми про те, чому філософія діалогу є відповіддю на виклики дегуманізації культури. З’ясовували поняття Іншого та архетипу самості як граничної спроби самоосмислення у традиції XX ст.

Відбувся посутній філософський полілог як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого. Ця зустріч стала підсумком, в якому навколо понять символу, ландшафту та емерджентності було сформульовано смисловий меседж циклу, — прокоментував Павло Кретов.

Прийняте спільне рішення з організаторами культурно-просвітницького проєкту продовжити співпрацю в новому циклі лекцій-зустрічей «Філософія hic-nunc- sic: людиномірність візії сенсів в часі й просторі».

Зустрічі нового циклу будуть більшою мірою зосереджені на локалізації з'ясування представлення філософських смислів у феноменах культури.

Наступна зустріч з філософією у затишному просторі арт-кафе, в якому згідно з філософією Вільяма Морріса та естетизму прерафаелітів, предметність інтер'єру уречевлює думку, а деталі формують настрій, відбудеться 21 грудня.

Тема першої лекції нового циклу: «Український філософський кордоцентризм в музиці та живописі: віднайдення ідентичності. П. Юркевич, Д. Бортнянський, К. Білокур, Т. Галькун».

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії