Щорічну зустріч Ялтинської Європейської Стратегії «Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі» провели вшістнадцяте 12-14 вересня в Києві. Понад 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів, науковців та експертів з 26 країн взяли участь у конференції, організованій Ялтинською Європейською Стратегією (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука.

Учасницею форуму стала викладачка кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології ННІ економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександра Дем’яненко.

— Форум проводився в форматі панельних дискусій, що відбувалися одночасно у трьох різних локаціях. Звісно, кожен учасник обирав собі тему, яка найбільше йому близька. Але варто зауважити, що всі спікери були настільки різні та цікаві, що інколи вибір був нелегким. Із захопленням слухала виступи професорів Ювала Ноя Харарі про глобальні виклики сучасності та Ніла Фергюсона про ліберальний світопорядок та геополітику, — ділиться враженнями викладачка.

Форум було присвячено темі державного управління заради щастя, зокрема аналізу основних проблем сьогодення, пов'язаних із цим. Особливу увагу було приділено ключовим глобальним викликам сьогодення й пошуку шляхів до їхнього вирішення за допомогою державного управління заради щастя. На зустрічі YES було представлено результати нового всесвітнього дослідження на тему щастя та державного управління.

Спікерами під час різних панельних дискусій впродовж трьох днів виступили:

Андерс Фог Расмуссен,  генеральний секретар НАТО (2009-2014 рр.); 

Філ Брідлоу, заслужений професор Школи міжнародних відносин Сем Нанн, колишній Верховний головнокомандувач Об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі; 

Пат Кокс, президент Європейського парламенту (2002-2004); 

Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції (2006-2014), Прем’єр-міністр Швеції (1991-1994); 

Бен Ходжес, голова Центру аналізу європейської політики, колишній Генерал-командувач армії США;

Александр Квасьнєвський, Президент Польщі (1995–2005), голова наглядової ради YES; 

Ален Пійю, Віце-президент ЄБРР; 

Шейх Хамад бін Джасім бін Джабер Аль-Тані, Прем’єр-міністр Катару (2007-2013), Міністр закордонних справ Катару (1992-2013); 

Юган Партс, Прем’єр-міністр Естонії (2003-2005); 

Джон Теффт, Посол США в Україні (2009-2013) та Росії (2014-2017); 

Йон Гнарр, актор і письменник, мер Рейк’явіка, Ісландія (2010-2014); 

Джордж Вард, аналітик Центру економічної ефективності; 

Стівен Пайфер, професор психології Гарвардського університету; 

Девід Рубенштейн, співзасновник та співголова The Carlyle Group; 

Джеффрі Сакс, директор Центру стійкого розвитку; 

Роберт Сміт, засновник, голова правління та генеральний директор Vista Equity Partners; 

Ніл Фергюсон, старший дослідник Гуверівського інституту Стенфордського університету; 

Ювал Харарі, професор Єврейського університету Єрусалиму.

Керрі Екстон, керівник відділу моніторингу добробуту та прогресу, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР); 

Георг Захманн, старший науковий співробітник «Bruegel» та проектний лідер LowCarbonUkraine; 

Енн Еплбаум, колумніст Washington Post; 

Водночас, ще однією ціллю конференції було дати усебічне уявлення про Україну після президентських і парламентських виборів, окреслити основні завдання, що постали перед новим керівництвом, та шляхи їх вирішення. Ці питання у різних форматах обговорювалися з Президентом України Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, членами нового українського уряду.

Пленарні сесії модерували Річард Хаасс, Президент Ради з міжнародних відносин, та Фарід Закарія, ведучий програми Fareed Zakaria GPS, CNN.

— Участь у таких заходах дуже корисна, адже це можливість розширити межі власного світогляду, поспілкуватися з науковцями провідних університетів світу та подискутувати з політиками, що формують порядок денний в Україні та світі, — резюмує Олександра Дем’яненко.

ННІ економіки і права