Випускник 2011 року ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Олександр Мушта протягом восьми років (2013 – 2020 рр.) працює завідувачем літературно-меморіального музею Олександра Пушкіна і Петра Чайковського Кам’янського державного історико-культурного заповідника.

Він щодня виконує важливу роботу: проводить екскурсії музеєм, піші прогулянки по місту, організовує відеолекції з різних історичних тем тощо. Олександр Мушта і колектив музею беруть активну участь у патріотичному вихованні молоді під час проведення державних (День Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України, Революції Гідності) і регіональних знаних подій (Всеукраїнська літературна премія імені Данила Кононенка, ювілейні заходи, присвячені літературно-меморіальному музею Олександра Пушкіна і Петра Чайковського, Кам’янському заповіднику та ін.).

Сьогодні Олександр Мушта не тільки визнаний керівник музею, а й пропагандист й організатор кам’янського туризму. Олександр два роки тому організовував по річці Тясмин екскурсії на човнах, котрі орендував у місцевих жителів. Згодом, разом з міською радою Кам’янський заповідник, де працює Олександр, виграли грант і за ці кошти поліпшили берег річки і придбали сучасні човни. Тепер Олександр Мушта проводить подорож по міському парку, водні екскурсії по Тясминському каньйону на човнах, під час яких розповідає легенди і наукові факти про Тясмин, Кам’янку й Україну. Популярність турів по Тясмину зростає. Зараз щотижня приїжджає до півсотні гостей, які схвально оцінюють цікаву екскурсію. Інститут міжнародних відносин, історії та філософії пишається своїм випускником і бажає Олександру творчих успіхів!

Олександр Мушта: «Роки навчання на історичному факультеті ЧНУ розвинули та ще більше прищепили мені давнє захоплення минувшиною. Саме тут я пізнав суть історичного дослідження, навчився аналізувати різноманітні аналітичні матеріали та створювати якісний науковий продукт. Лекції, педагогічний підхід та принципи роботи   Юрія Михайлюка, Віталія Масненка, Олександра Овчаренка, Василя Мельниченка, Олександра Перехреста, я і сьогодні із захопленням згадую, впроваджуючи ці об’ємні дані у своїй діяльності вже як музейного працівника.

Приємно констатувати, що набутий в роки навчання досвід з перших днів роботи в Кам’янському заповіднику я почав і продовжую застосовувати на практиці. Участь у Всеукраїнських науково-практичних конференціях, підготовка тематичних занять для учнів міських та сільських шкіл, створення нових туристичних маршрутів – все це стало наслідком плідних років навчально-просвітницької діяльності у стінах рідного істфаку. Роки здобуття знань значно посприяли у становленні моєї особистості. Тому дякую всім педагогам, організаторам та керівникам, які цьому активно посприяли.

Усім же студентам університету, викладачам, колегам-історикам передаю вітання та побажання злагоди, достатку і духовної благодаті. Чекаю на Вас у рідній для мене Кам’янці, де ви наживо зможете побачити культурні надбання цього славетного містечка, а я особисто намагатимусь продемонструвати той високий рівень підготовки, що був закладений ще в роки мого навчання».

Детальніше про екскурсії по Тясминському каньйоні, організованих Олександром Муштою, можна прочитати за посиланням

Олена Сухушина, заступник директора з організації виховної роботи ННІ міжнародних відносин, історії та філософії