Делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького побувала на виставці графічних робіт Миколи Теліженка «Від сирени до сирени», яка експонується в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. 

Відкриття виставки приурочили до Козацької Покрови — свята, яке дуже шанують в Україні. У краєзнавчому музеї з цієї нагоди зібралися представники мистецького середовища, закладів вищої освіти та громадськості, музейники, журналісти та просто шанувальники творчості Миколи Теліженка. Завітав і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. 

Микола Теліженко — відомий скульптор, графік, народний художник України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України. 

Разом із дружиною Олександрою Василівною Микола Матвійович є фундатором великої творчої родини, яку нині розкидала по світу війна: дочка з онуками опинилася за кордоном, зять і син – у Територіальній обороні. Найстарші Теліженки тримають мистецький фронт і надихають усіх своїм прикладом. Результатом творчого осмислення дійсності Миколи Теліженка стала графіка у чорно-червоних тонах. 

— Я по-філософськи підхожу до усвідомлення моменту, що, наприклад, відбувалося на "Азовсталі", в Бучі й таке інше. Я художньо переосмислив ці явища війни. Є символи, знаки, які я передаю на картини", — розповів митець.

Вітаючи Миколу Теліженка, Олександр Черевко сказав:

— Сьогодні — непересічна подія в мистецькому житті Черкащини. «Від сирени до сирени» — так назвав митець Микола Теліженко свою виставку. Створені ці роботи після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, тому пронизані болем і водночас надією, що саме ми переможемо у цій війні.

Знаю народного художника Миколу Теліженка понад 25 років, і мене завжди вражало, як він відчуває і передає в своїй творчості дух епохи. От і зараз він показав, що може робити кожен із нас на своєму місці. Це прикладно і повчально, і наша кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва надихається роботами геніального майстра. А ми, поринувши в мистецький світ Миколи Теліженка, ще більше впевнюємося, що ворог буде подоланий. Слава українським митцям! Слава Україні!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького