Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у День місцевого самоврядування спробували себе в ролі депутатів Черкаської обласної ради, відверто поспілкувалися з головою Анатолієм Підгорним та відвідали кілька тренінгів від працівників виконавчого апарату.

Про це йдеться на сайті Черкаської обласної ради. Серед гостей у цей день були й активні студенти Черкаського державного технологічного університету.

Знайомство з роботою ради студенти розпочали з сесійної зали. Розділилися на партії та шляхом таємного голосування обрали очільницю. Більшість голосів віддали виборній представниці від психологічного факультету Черкаського національного Заріні Дяченко.

Потім активісти мали нагоду поспілкуватися з головою обласної ради. Студентів цікавив принцип розподілу коштів обласного бюджету й чи достатньо йде на підтримку ЗСУ, озвучували й власні проблемні питання, що стосуються університетського життя тощо.

— Це був цікавий досвід, оскільки ми дізнались, як відбувається голосування, де знаходиться сесійна зала та яка атмосфера під час засідань. Початок зустрічі почався з обговорення політичної сфери діяльності депутатів місцевих органів самоврядування. А вже згодом самостійно обрали голову обласної ради для того, щоб відчути, як це відбувається у реальному житті. Ми вдячні організаторам за запрошення. Це був цікавий досвід для кожного з нас, — розповіла голова студентської ради ЧНУ Євгенія Лядецька.

Учасникам екскурсії розповіли також, як працюють члени виконавчого апарату обласної ради. Далі студенти відвідали тренінг із медіаграмотності, який провела Наталія Воскобойник. У форматі квестів вони розбиралися, як правильно сприймати інформацію у перенасиченому сучасному інфопросторі, аналізувати та чітко розрізняти маніпуляції, фейки й пропаганду.

— Наша молодь сьогодні дуже активна й прогресивна. Вони здатні критично мислити й відкрито заявляти, що їх влаштовує, а що — ні. переконаний, що серед них є ті, хто готовий не лише говорити, а й діяти та змінювати власне життя і життя громади на краще. Тож  з нагоди професійного свята показали їм залаштунки роботи обласної ради й виконавчого апарату. Відверто говорили на різні теми — від політики й до суспільних процесів. Хочемо, аби вони розуміли, як працює місцеве самоврядування і до кого можна звернутися з власними ідеями, —  прокоментував голова обласної ради Анатолій Підгорний

Спеціаліст із запобігання корупції Олександр Колесников розповів про чинні механізми забезпечення доброчесності. Зрештою студенти дізналися про способи виявлення корупції в публічному секторі та як про них повідомляти, якщо такі факти стали відомі.

— Спробували себе в ролі депутатів, цікавим було проведення виборів голови імпровізованої обласної ради і розподіл обов'язків між різними посадовими особами. Особисто для мене найцікавішим було побувати в складі лічильної комісії, — поділилась з голова студентської ради ННЦ «Медичний інститут» Аліна Сарапин.

Джерело: Черкаська обласна рада

Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького