У межах відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького разом з містянами провели спостереження за пернатими.

Орнітолог, директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк розповів:

— Щороку у другу суботу жовтня за ініціативи секретаріату Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин та інших природоохоронних організацій відзначається Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Цього року основний фокус кампанії був зосереджений на темі водних ресурсів та їх важливості для мігруючих птахів.

Протягом трьох годин 30 учасників акції на набережній Дніпра під керівництвом Максима Гаврилюка відмітили понад 700 птахів 34 видів. Серед них — лунь польовий та гоголь, занесені до Червоної книги України. Під час спостережень усі охочі вчились розпізнавати птахів та дізнались чимало цікавої інформації про особливості їхнього життя. Наприкінці акції Максим Гаврилюк прочитав науково-популярну лекцію про міграцію птахів, методи їх дослідження та рекорди мігруючих птахів.

Акція була організована Черкаським національним університетом  та ініціативною групою «Екскурсії «Сила історії» Черкаси». Під час акції проводився збір на потреби випускника ЧНУ Сергія Шевченка, який нині служить у Збройних силах України. Учасниками було зібрано 3500 грн на закупівлю антидронової рушниці.

Результати обліків були занесені до всесвітньої бази спостережень за птахами — eBird, де вони можуть бути використані різними науковцями.

ННІ природничих та аграрних наук