Методику, спрямовану на оцінку впливу воєнних дій на стан об’єктів природно-заповідного фонду було презентовано в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Війна на території країни приносить не тільки людські жертви, руйнування, а також здійснює потужний негативний вплив на природні екосистеми. Українські науковці нині намагаються знайти методи оцінки впливу воєнних дій на різні компоненти довкілля.

— Розроблена нами методика на сьогодні не має аналогів, — розповів під час презентації проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло. Над нею працювали представники ГО «Екосоціум», які представляли Черкаський національний ім. Б. Хмельницького, Київський національний університет ім. Т. Шевченка та Канівський природний заповідник. Особливістю методики є те, що нею можуть користуватись працівники, які не є вузькопрофільними фахівцями – це можуть бути представники департаментів екології державних адміністрацій, службовці різних рівнів, працівники природоохоронних установ тощо. Методика включає 10 загальних критеріїв, що дозволяють оцінити вплив воєнних дій на конкретний об’єкт природно-заповідного фонду, а також оцінити ступінь впливу на рослинний і тваринний світ.

Під час презентації доцентка кафедри біології, екології та агротехнологій Оксана Спрягайло розповіла про розробку в межах цієї роботи методичних рекомендацій щодо відновлення пошкоджених популяцій охоронюваних видів рослин. Вона наголосила на складності проведення робіт щодо відновлення природних популяцій, розповіла про загальні принципи цієї роботи та рекомендований алгоритм дій.

Директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк розповів присутнім про заходи з відновлення умов існування тварин. Зокрема, зупинився на досвіді, накопиченому українськими науковцями щодо відновлення популяцій рідкісних тварин.

В обговоренні розробленої методики взяла участь в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Людмила Довга, яка наголосила на особливостях представленої методики, що суттєво доповнює методику, розроблену під керівництвом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, спрямовану на оцінку збитків, завданих природі війною.

Представник ГО «Асоціація “Відродження та розвиток”» Вадим Радул подякував колективу авторів за розроблену методику та висловив сподівання, що вона буде корисною широкому колу зацікавлених.

Учасники зустрічі обмінялися планами щодо подальшої співпраці та отримали примірники презентованої методики.

ННІ природничих та аграрних наук