Делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у складі першого проректора Василя Мойсієнка та директорки навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталії Земзюліної взяла участь у роботі конференції «Проблеми збереження і розвиток людського потенціалу», що була організована Департаментом економіки та розвитку, Департаментом освіти та гуманітарної політики міста Черкас. 

Учасники конференції обговорили та напрацювали напрями розвитку людського потенціалу в місті, оскільки саме людський капітал є основним рушієм економічного розвитку. На особливостях залучення бізнесу до формування освітніх програм наголосила Оксана Щербак — керівник Черкаського міського центру зайнятості у своєму виступі про співпрацю бізнесу та служби зайнятості. Враховуючи сучасні реалії, влада Черкас корегує основні вектори розвитку міста та напрацьовує нові методи впровадження інноваційних технологій та розвитку суспільства в цілому, зазначив перший заступник міського голови Черкас Сергій Тищенко.

Нині перед міською владою стоїть багато стратегічних цілей та завдань. Основні з них — створення якісної, доступної та різноманітної системи освіти, сприяння формуванню здорової громади, яка є запорукою стабільного економічного зростання, підвищення рівня інклюзивності в наданні міських послуг, залучення дітей та молоді до розвитку громади, сприяння їх самореалізації та працевлаштуванню, захист громадянських прав, свобод і багато іншого. Зазначали в своїх виступах Марина Гаркава — заступниця міського голови, лідерка ГО «Лідери нового покоління», Ірина Топчій — директорка Черкаської міської гімназії №9 ім. О. М. Луценка.

— Проведенню цієї конференції передувало 16 стратегічних сесій з основних напрямів розвитку Черкас. На сьогодні громада міста виявляє велику зацікавленість у спільному напрацюванні основних векторів розвитку Черкас. Ми в свою чергу відкриті до діалогу та співпраці, до залучення громадських діячів та фахівців до формування Стратегії, — наголосила директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод.

До роботи конференції долучилися представники міської влади, освітньої платформи «AREMA», благодійної організації «Ukraine Rotary Club Cherkassy International». Оксана Тюпа озвучила новий проєкт Ротарі Клубу Київ Інтернешнл «Фінансова грамотність у школах», який вмотивовує школярів до набуття практичних навичок у сфері бізнесу.

Наталія Земзюліна представила результати соціологічного дослідження, що проводилося на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького стосовно перспектив реалізації молоді в місті. За її словами, щорічно до університету вступає понад дві тисячі студентів, які навчаються на майже ста освітніх програмах, готових до волонтерської діяльності в різних сферах. На жаль місто не готове задовольнити їхню потребу в робочих місцях та дозвіллі. Актуальною є співпраця роботодавців та освітян у сфері формування практичних компетентностей молоді.

У ході конференції було визначено, що місто потрібно зробити ще більш комфортним, аби люди не виїжджали до столиці чи за кордон, а залишалися тут та розвивали Черкаси. Адже, на жаль, тенденція міграції, особливо молодих, працездатних і талановитих людей, стала загальноукраїнською проблемою. Нині в Черкасах роблять кроки для її подолання. Влада міста прагне створити всі умови — підвищити якість освіти, охорони здоров'я, послуг та інфраструктури. Для цього буде перейматися досвід успішних не тільки українських, а і європейських міст, щоб на його основі створити власну Стратегію та впровадити її в життя.

Перший проректор Василь Мойсієнко