У проєкті Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького «Кава з директором» взяв участь виконувач обов'язків ректора Олександр Черевко.

За чашкою ароматної кави, Олександр Черевко розповів журналістам «Про Все» про найголовніші досягнення університету, те, як карантин змінив навчальний процес, чому абітурієнтам варто обрати саме ЧНУ та що буде з випускним-2020.

— Чи будуть в Черкаському національному святкувати випускні цього року?

— Якихось масових гулянь не буде, це точно. Тому що треба все ж таки берегтися і дотримуватися заходів безпеки. Зараз дозволено збиратися не більше десяти осіб в аудиторії. Власне кажучи, ситуація поліпшується, але поки що рано говорити про певні масштабні заходи.  Ми ще подивимося, які тенденції виникнуть після наступного етапу послаблення карантинних заходів. Все залежить від загальної ситуації в країні. Я розумію і студентів, і викладачів та директорів, які хотіли б відсвяткувати випускні. Адже це результат 4-річної праці і цей день хочеться зробити особливим. Також випускний — це можливість розповісти про університет абітурієнтам. І дуже важливо, щоб студенти, які випускаються вже ставши фахівцями, давали певні оцінки навчальному закладу, викладачам, тій же матеріально-технічній базі і т.д. Але радість випускників ми все одно будемо розділяти разом, навіть якщо не вдасться відсвяткувати цей день як зазвичай. 

— Наступного року ЧНУ відзначатиме своє 100-річчя. Як будете святкувати?

— Для будь-якої корпоративної структури, а тим більше для університету, 100 років — дуже визначна дата. І ми з величезним задоволенням почали до неї готуватися. Створений оргкомітет, намічені відповідні програмні й календарні заходи. Але знову ж таки, виходимо з того, що буде відбуватися далі в країні, яка буде перспектива боротьби з пандемією коронавірусу. Якщо все це затихне, то дасть Бог, у лютому 2021 року ми відсвяткуємо ювілей на належному рівні. Підготовка до цього вже розпочалася.

— Олександре Володимировичу, що для Вас виявилося найскладнішим на посаді ректора?

— Найважче — це задовольнити і збалансувати потреби багатотисячного колективу. У нашому університеті більше тисячі працівників та понад 6 тисяч студентів. І ви ж розумієте, що кожна людина особлива, для кожного потрібен унікальний підхід. І от робота ректора полягає саме у тому, щоб максимально почути всіх і дати відповіді на різноманітні запити, які відбуваються щоденно. 

— Чому абітурієнтам варто обрати саме ЧНУ імені Богдана Хмельницького?

— Є дуже проста відповідь — це найкращий університет. Я поважаю всіх своїх колег, але ми дійсно сьогодні є лідерами вищої освіти у Шевченковому краї. Нас знають в Україні і за її межами. І показниками цього є наші рейтинги, щорічна кількість вступників та працевлаштування наших студентів. Я б ще виокремив один важливий момент — це висока корпоративна культура та єдність у нашому університеті.  Повага у колективі і молодих до старших, і старших до молодих.  Також стабільність, впевненість у завтрашньому дні, робота задля розвитку і пошук нового. Це все завжди дає переваги для нас.

Детальніше можна прочитати на інтернет-порталі «Про Все».