До консультативного пункту приймальної комісії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за день звертаються близько сотні абітурієнтів. Це люди, яким потрібна допомога із поданням електронних документів.

Секретар приймальної комісії Людмила Смалиус розповіла «Суспільному», що цьогоріч вступна кампанія, на відміну від попередніх років, максимально дистанційна. Абітурієнти можуть самостійно подати заяви до обраних навчальних закладів з дому з особистого електронного кабінету.

Приймальна комісія розпочала роботу з 1 липня.

Черкащанка Діана Гаврилюк успішно склала національний мультипредметний тест. Щойно отримала результати іспитів на свій особистий електронний кабінет — вирішила не зволікати із вступом до ЗВО:

— Хотілося б на бюджетну форму навчання. Обрала ІТ-спеціальність, оскільки в мене до цього лежить душа.

Ольга Пилипенко із Ватутіного НМТ з однолітками не складала, тому вирішила проконсультуватися в приймальній комісії.
Люди з інвалідністю проходять співбесіду із тих дисциплін, з яких мали складати іспит. Це Ользі роз’яснила секретар приймальної комісії Людмила Смалиус. Вона допомогла дівчині створити особистий електронний кабінет.
— Це потребує часу, ретельності, відповідальності, бо це не просто внесення цифр, це ж чиясь доля, чиєсь життя, — пояснила вона.
Абітурієнтка Ольга Пилипенко вже розібралася, навіщо потрібен електронний особистий кабінет:
— Туди буде надходити інформація про вступ, співбесіди й про те, чи зареєстрована я.
Якщо співбесіда пройде успішно, Ольга хоче вступити на спеціальність «Право».
Цьогоріч черги до приймальної комісії значно менші, ніж у попередні роки, розповіла Людмила Смалиус. Вступна кампанія здебільшого проходить дистанційно. Абітурієнти можуть подати заяву на вступ зі свого особистого електронного кабінету вдома. До закладу вищої освіти, говорить Людмила, приходять переважно ті, кому потрібна консультація або підтвердження права на пільги.
— Основний запит — це пільговики: діти учасників бойових дій, також багато вступників-переселенців. Вступники звертаються до приймальної комісії, щоб зареєструвати свою пільгу. Потім ця пільга буде відображена в їхньому електронному кабінеті.
В електронному кабінеті згодом вступникам надійде повідомлення про зарахування. Для бакалаврів це буде, орієнтовно, 5 серпня, а магістранти — наприкінці серпня.
Детальніше можна переглянути в сюжеті «Суспільного»:

Джерело: «Суспільне»