Викладачі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професори Віталій Масненко та Анатолій Морозов взяли участь у пресконференції, присвяченій пошуку могили засновника Української козацької держави Богдана Хмельницького.

Проєкт сучасних підходів дослідження усипальниці великого гетьмана презентували представники громадської організації «Український пантеон» — доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Тарас Чухліб та кандидатка геологічних наук, співробітниця Київського національного університету ім. Т.Шевченка Ксенія Бондар.

Під час заходу були порушені актуальні питання проведення археологічних розкопок в Іллінській церкві села Суботів на Чигиринщині, а також про недостовірність версії щодо знищення в Суботові могили Богдана Хмельницького польськими військами на чолі зі Стефаном Чарнецьким.

У ході презентації професор Віталій Масненко наголосив, що проблема формування українського національного пантеону має розглядатися у ширшому контексті і стосуватися не тільки питань некрополістики, а, передовсім, охоплювати різновекторні аспекти політики пам’яті, що пов’язані з суспільним сприйняттям героїв української історії, з їхнім належним пошануванням.

Захід став своєрідним підсумком відзначення 425-річного ювілею патрона Черкаського національного університету, гетьмана Богдана Хмельницького.

 

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії