Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького разом з усією Україною 21 листопада відзначає День Гідності та Свободи.

Цього дня розпочалися дві знаменні для нашої країни події вже новітньої незалежної України: Помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності 2013 року.

Перший проректор Василь Мойсієнко, проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло разом із делегацією від університету сьогодні поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за волю України» та взяли участь у молебні за загиблими.

Вшанувати громадянський подвиг учасників українських революцій ХХІ століття та пам’ять героїв Небесної Сотні прийшли представники обласної та міської влади, ветерани, патріоти своєї країни.

У ці дні також для студентів проводяться Уроки звитяги, під час яких ідеться про подвиг українського народу у відстоюванні незалежності й територіальної цілісності України.

У межах історичних курсів бакалаври ЧНУ всіх спеціальностей працюють над виконанням дослідно-пошукових завдань із цієї тематики. Дослідження висвітлюватимуться на семінарах та конференціях. 

Тут можна ознайомитися з однією зі студентських робіт авторства третьокурсника ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Євгена Рягузова. Його відеопроєкт присвячений історії Дня Гідності та Свободи в Україні.

Ректор Олександр Черевко:

— Сьогодні День Гідності та Свободи. Свято, встановлене на честь двох революцій, які змінили Україну і продемонстрували всьому світу її демократичний вибір. Нині слова «гідність», «свобода» набули нового звучання. Українці виборюють їх зі зброєю в руках. Бо розуміють, що без цих основ нема ні розвитку, ні процвітання. — Вшануймо сучасних українських героїв, які віддають свої життя на російсько-українській війні. Згадаймо й учасників Помаранчевої Революції та Революції Гідності, бо їхня громадянська позиція дала Україні шанс не зникнути з політичної і географічної карти світу, а зібратися з силами і дати відсіч країні-агресорці. Україна перемогла вже тоді, обравши Гідність і Свободу! Переможе й нині!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького