Професійними секретами створення ранкових телепрограм поділилася нещодавно зі студентами-журналістами спеціалізації «Видавничий бізнес та сучасні комунікативні технології» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відома черкаська журналістка, телеведуча, громадська активістка Галина Мазур. 

Зустріч ініціювала викладачка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Людмила Солодка у межах навчальної дисципліни «Тележурналістика».

Під час спілкування з медійницею студенти дізналися про специфіку роботи журналіста та ведучого ранкової телепрограми. Зокрема, важливо враховувати, що ранкова програма має бути інформативною, але водночас і динамічною, цікавою та легкою. Адже основний меседж таких програм — створення позитивного настрою.

Студентам цікаво було послухати про особисті якості журналіста та телеведучого. Вони завжди повинні працювати над своїм іміджем: починаючи від елементів зачіски чи одягу, закінчуючи почуттям гумору.

— Сьогодні цінується індивідуальність, тому ведучі та журналісти мають це враховувати. Будьте особистістю, працюйте над своїм іміджем, — закликає пані Галина.
Оскільки телеведучі виконують ще й виховну функцію, то їм не тільки треба бути обізнаними з багатьох суспільно важливих питань, а й обов’язково слідкувати за своїм мовленням.

— Життя — непередбачуване. Щось може піти не так, приміром, у вас прямий ефір, а гість не прийшов. Важливо не розгубитися в такій ситуації, — радить Галина Мазур, — а сміливо імпровізувати.

Медійниця також поділилася зі студентами інформацією про те, як можна зацікавити аудиторію ранкової телепрограми. Анонси, огляди, поради від експертів, ранкова руханка — саме ці «родзинки» привертають найбільше увагу глядачів.

— Цінним є те, що нам на живих прикладах вказали на помилки у роботі тележурналіста, — поділилася враженнями студентка 3–ВБ курсу Діана Голонько, — як правильно працювати зі своєю аудиторією та що робити у надзвичайних ситуаціях.


Текст та фото: студентки-видавці ІІІ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій Алла Кавун та Катерина Бондар