У Музеї українського рушника в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького провели безкоштовний майстер-клас із розпису писанок. Організаторами стали директор музею Наталія Ярмоленко і доцент кафедри української літератури та компаративістики ННІ української філології та соціальних комунікацій Марина Корецька.

Майстер-клас провели черкаські майстрині Галина Тимошенко й Олена Почтарьова. Навчитися розписувати писанки прийшли студенти ЧНУ, а також учні черкаських шкіл.

Організатори відзначають, що цей захід важливий не лише перед Великоднем, адже писанка — це історія нашого народу.

— Є таке повір’я: поки ми будемо розписувати писанки — доти існуватиме світ. Потрібно відроджувати наші звичаї, шанувати та продовжувати українські традиції, — каже майстриня Галина Тимошенко.

Марина Корецька відзначає, що сучасне суспільство, особливо молодь, повертається до витоків рідної культури: «Ми все більше звертаємося до того, що закодовано у наших генах, але було призабуто. Розпис писанок гармонізує духовні процеси. У хаосі сучасного життя це потрібно робити, аби упорядкувати свої емоції та почуття. Не дивно, що сьогодні учасники майстер-класу прикрашали писанки з насолодою. Дуже добре, що молодь повертається до своїх етнічних джерел».

На завершення майстер-класу учасники та майстрині влаштували колективну фотосесію зі власноруч зробленими писанками, які залишаться їм на згадку.

 

Аліна Піскова, Ж-1

Фото: Степан Вінярський