bgb
 
 
 

Кафедра української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького за підтримки Черкаської обласної письменницької організації проводить конкурс відеопоезії «Шевченкіана-2024».

Мета конкурсу – популяризація творчості Тараса Шевченка, а також відеопоезії як жанру, що межує з літературою й кіно, сприяння синкретизму різних видів мистецтв.

Пропонуємо поділитися власним відео-прочитанням віршів Тараса Шевченка.

Заявки й творчі роботи приймаємо з 15 лютого до 5 березня 2024 року.

Учасники конкурсу мають надіслати на електронну адресу кафедри української літератури та компаративістики (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.) текстовий файл з інформацією про себе (прізвище, ім’я, по-батькові, факультет / інститут, група, школа, телефон, електронна адреса; у назві цього файлу має бути вказане прізвище конкурсанта: semenko_CHE2024), а також відео-файл із творчою роботою (названий із зазначенням прізвища: semenko _ CHE2024).

Конкурс проходить у два етапи:

перший (заочний) – журі обирає з надісланих матеріалів 10 найкращих проектів;

другий (очний) – демонстрація відібраних конкурсних робіт, визначення переможців. Про дату його проведення учасників буде повідомлено окремо.

Визначальними критеріями оцінки творчих робіт є їхня художня вартісність, креативність, майстерність художнього читання, уміння передавати емоційну партитуру виконуваного твору, залучення музики й візуальних матеріалів. Відеопоезія — це не просто декламація поезії на камеру. Це візуалізована поезія, відеокліп, короткометражний «фільм», творці якого вільні у виборі читців, відеоряду, музичного супроводу та художніх прийомів. Це відеомініатюра, що передає оригінальне бачення й відчуття твору Тараса Шевченка.

До участі в конкурсі запрошуються студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та учні шкіл Черкащини. Учасниками можуть бути автори / колективи авторів. Кожен може надіслати на конкурс лише одну творчу роботу.

Умови участі в конкурсі:

у роботі має бути використана лишепоезія Тараса Шевченка (одна, бажано – ліричні твори або уривки з поем);
тривалість виступу не має перевищувати 5 хвилин;
роботи можуть бути виконані в будь-яких техніках із використанням будь-якого потрібного обладнання (відео, анімація тощо), формат mp4, mpeg, avi тощо, допускається використання будь-якого загальнодоступного кодека;
до участі в конкурсі не допускаютьсявідео, створені лише на основі фотографій;
творче завдання має бути виконане державною мовою, не повинне містити закликів до ненависті на расистському, національному, релігійному, політичному підґрунті;
твір на конкурс може подати тільки особа, що має безпосереднє авторське право на нього. Робота має бути виконана з авторського матеріалу й не може порушувати чужі авторські права.
Переможцеві та призерам конкурсу вручаються дипломи і грошові винагороди. Роботи переможців увійдуть до фонду методичних матеріалів для викладання української літератури. Автори, які надсилають свої творчі роботи на конкурс, погоджуються з тим, що їхні матеріали можуть бути використані на заняттях у школах та університеті, виставлені на сайті ННІ української філології та соціальних комунікацій, не претендують на виплату авторського гонорару. Подальше поширення цих робіт в Інтернеті вітається (при цьому обов’язково вказувати на причетність до Черкаського національного університету – просимо виставляти хештеги #ЧНУім.Б.Хмельницького, #ННІУФСК, #Кафедра_УЛК_ЧНУ).

Організатори конкурсу ведуть листування з учасниками конкурсу лише з приводу організаційних питань, надіслані творчі роботи не рецензуються.

За довідками просимо звертатися за ел. адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..