bgb
 
 
 
 
 

Останнього спекотного суботнього дня літа, коли Черкаський національний взяв короткий тайм-аут перед стартом чергового освітнього кола, до університету завітав професор математики Маркус Джоуб. 

Маркус Джоуб — доктор наук, професор Університету Маямі (Оксфорд, штат Огайо, США).

Народився в Оклахомі, США. Працював у Школі бізнесу ім. Фармера, Оксфорд, Огайо. Основна сфера діяльності — інформаційні системи та аналіз. Упродовж останніх 25 років надавав консалтингові, навчальні послуги компаніям General Electric, Procter and Gamble, NASA-Lewis Research Center, Westinghouse. Окрім того, відвідував з лекціями більше 40 українських університетів.

Викладає курси «Статистика бізнесу», «Статистика контролю якості». З 2016 співпрацює в Україні, спочатку за програмою Фулбрайта, а потім з власної ініціативи. Окрім любові до математики поширює кращі освітні практики та християнські традиції.

Доктор Маркус напрочуд просто й цікаво викладає складні поняття математичної статистики, зокрема для аналізу якості. Він збирає на лекціях по кілька сотень студентів у великих українських університетах. Ще у 2003! році американський професор видав українською мовою підручник «Статистичні методи забезпечення якості», кілька примірників якого можна знайти в бібліотеці нашого університету (рекомендуємо — виклад цікавий, зрозумілий, у кращих дидактичних традиціях). Окрім того, доктор Джоуб упродовж багатьох років займається дослідженнями якості освітнього процесу.

Тож розмова й перспективи співпраці з доктором Джоубом виявилися цікавими і для здобувачів, і для викладачів, і для адміністрації університету. Перший проректор Василь Мойсієнко розповів про розвиток університету і внутрішню систему забезпечення якості освітнього процесу за останнє десятиріччя, запропонував можливі напрями співпраці з доктором Джоубом та університетами, з якими обидві сторони вже мають спільні проєкти.

Професору кафедри фізики Тетяні Запорожець знайомство є корисним у методичних аспектах. На зустрічі також був присутній аспірант Антон Запорожець, який із часів навчання на бакалавраті з математики цікавився проблемами якості освіти, а, освоївши програмні інструменти аналізу даних за попередні роки навчання, планує досліджувати фактори, які впливають на якість навчання, й шукати інструменти та моделі у вищій освіті, які б враховували індивідуальну траєкторію здобувача й водночас не ускладнювали освітній менеджмент. 

— Дякуємо детермінованим константам цієї випадкової зустрічі: Валерію Гриценку, професору кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, який звів усіх разом, і Ростиславу Григоренку, який вивчав статистику на курсі доктора Маркуса в студентські роки й досі підтримує з ним теплі дружні стосунки, за ініціативу приїзду професора Джоуба в Черкаси й допомогу в організації зустрічі, — зазначає Тетяна Запорожець.

 

ННІ інформаційних та освітніх технологій