На базі комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня» Черкаської обласної ради був проведений науково-практичний семінар на тему «Актуальні проблеми організації харчування дітей та підлітків як важливої складової збереження їх здоров'я та попередження ризиків формування патології, пов'язаної з порушенням харчування».

Ініціатором заходу була кафедра фундаментальної медицини Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. 

Проблеми організації харчування дітей різного віку сьогодні залишаються надзвичайними актуальними як у нашій країні, так і в світі. Нераціональне, невідповідне та дефіцитне харчування веде до порушень фізичного та нервово-психічного розвитку та виникнення цілого ряду патологічних станів. Найактуальнішими на сьогодні є проблеми надмірної та недостатньої ваги, ожиріння, дефіцит вітамінів, мінералів та мікроелементів. Питання здорового харчування є одним із найголовніших у реалізації соціальної політики держави.

Захід відкривали заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Шамрай разом із директором Дитячої обласної лікарні Миколою Кондрацьким та директором КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» Костянтином Гаркавим. Олександр Григорович наголосив на важливості наукової роботи у закладах вищої освіти. Він відзначив, що студенти є кадровим потенціалом медичної галузі Черкащини. Питання якісної підготовки лікарів у регіоні порушила завідувачка кафедри фундаментальної медицини Алевтина Рибалко. Вона ж познайомила присутніх із роботою ННЦ «Медичний інститут», планами та перспективами розвитку.

Головні лікарі найбільших лікувально-профілактичних закладів Черкаської області, серед яких — директор КНП «Дитяча обласна лікарня» Микола Кондрацький, директор КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» Костянтин Гаркавий, розповіли про актуальні проблеми та найбільші ризики для дитячого і підліткового організму, зумовлені порушеннями харчування, особливо в умовах соціальних потрясінь.

У своїх виступах Дмитро Гавриленко, завідувач дитячого відділенням КНП «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» розповів про різноманітність розладів харчової поведінки у підлітків, а лікар-педіатр КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня» Юлія Скороход акцентувала увагу на ензимопатіях та харчових алергіях у дитячому віці.

Доцент кафедри фундаментальної медицини Надія Сисоєнко доповідала про важливість правильної організації харчування та запобігання виникненню патологій на цьому підґрунті.

Також були заслухані науково-пошукові роботи студентів 2 курсу спеціальності 222 «Медицина» з дисципліни «Практична дієтологія» Ольги Кучеренко, Лідії Паламарчук та Аліни Сарапин, які розповіли про етіологію, патогенез та можливості лікування таких станів, як булімія та ожиріння.

Взяла участь у семінарі та виступила з доповіддю про такий розлад харчової поведінки, як анорексія, переможниця Малої академії наук у Черкаській області, учениця 10 класу КЗ «Телепинський ліцей Кам'янської міської ради Черкаської області» Поліна Горбенко.

— Подібні заходи дозволяють не тільки глибше розглянути актуальні проблеми медицини з різних точок зору, а й налагодити співпрацю між різними закладами задля спільного розвитку. І, звісно, це набуття нових знань для студентів та обмін досвідом для практикуючих лікарів, — зазначає завідувачка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ Алевтина Рибалко.

Важливість такого заходу підкреслив і заступник голови ОДА Олександр Шамрай:

— Переймати досвід завжди цінно. А коли досвідом обмінюються досвідчені практики із майбутніми фахівцями, – це цінніше в рази. Лікарі з різних медзакладів Черкащини ділилися знаннями зі студентами. Як то кажуть — «від теорії — до практики». Водночас захід став також майданчиком для представлення власних досліджень від студентів і учнівської молоді. Щоразу, коли відвідую подібні заходи, переконуюся: попри виклики часу, наша освітня галузь розвивається. І це робота кожного — хто навчає і хто навчається.

Олександр Григорович також подякував черкаським медикам, які не лише рятують життя, надійно і міцно тримають медичний фронт, а ще й навчають майбутніх фахівців української медицини.

ННЦ «Медичний інститут»