bgb
 
 
 
 
 

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького продовжує налагоджувати міжнародну співпрацю та впевнено рухається у європейський освітній простір.

У липні 2024 року університет отримав запрошення від Європейського університету Віадріна (Німеччина) долучитися до чергових заходів, спрямованих на розширення співпраці, а саме — відкриття Центру компетенцій міждисциплінарних досліджень України (KIU). Представляти навчальний заклад мала честь начальник  відділу міжнародних зв’язків Олександра Дем’яненко.

KIU — це чотирирічний проєкт, що фінансується Німецькою службою академічних обмінів DAAD. Він спрямований на зміцнення дослідницьких заходів, пов’язаних з Україною,  а також заходів, спрямованих на розвиток контактів та обміну досвідом між українськими та німецькими університетами. Центр компетентностей, ініційований та очолюваний Європейським університетом Віадріна. До його організації долучилися Центр східноєвропейських та міжнародних досліджень, Берлінський університет імені Гумбольдта, Вільний університет Берліна, Берлінсько-Бранденбурзька академія наук та Берлінський інститут перспективних досліджень. Проєкт покликаний зробити вагомий внесок у поглиблення знань про Україну, а також в активізацію німецько-українських відносин. На основі тісної наукової співпраці в Німеччині та в міжнародному контексті будуть забезпечені інноваційні дослідження, нові академічні курси та успішна передача пов’язаних з Україною знань у та між наукою, політикою, бізнесом і суспільством.

Під час вступної промови президент Університету професор Едуард Мюле подякував усім учасникам за їхню співпрацю та запросив до спільної подальшої роботи над проєктом, щоб не лише зробити суттєвий внесок в українознавство,  але й підняти його на новий рівень.

З вітальним словом виступили також радник Посольства України в Німеччині Оксана Дубовенко, Генеральний секретар Німецької служби академічних обмінів DAAD, доктор Кай Сікс. Координатор досліджень KIU, доктор Сюзан Воршех розповіла  про пріоритетні напрями роботи KIU та про проєкти, що будуть реалізовані вже у 2024  році.

Також з нагоди відкриття Центру відбулася панельна дискусія на тему «Українське самовизначення: виклики та перспективи для Європи». Її розпочала лекція професора Тамари Гундорової, головного наукового співробітника Інституту літератури Національної академії наук України, асоційованого співробітника Гарвардського українського науково-дослідного інституту,  запрошеного професора Прінстонського університету. Основного доповідача представив професор Андрій Портнов, керівник Центру польських та українських студій Віадріна.

У панельній дискусії взяли участь Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України, Домінік Арель, професор із вивчення України в Університеті Оттави (Канада), Антон Хофрайтер, член німецького парламенту (Бундестагу),  Гвендолін Сассе, професор, науковий директор Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS), Німеччина, Ульріх Шмід, професор Східноєвропейських студій університету Санкт-Галлена (Швейцарія), Катерина Стецевич, керівник проєктної групи «Центральна, Східна та Південно-Східна Європа», Федеральне агентство з громадянської освіти (Німеччина).

— Активна міжнародна співпраця, інтернаціоналізація та інтеграція у міжнародний науково-освітній простір є одним із показників ефективної роботи університету. Це, разом зі здатністю до трансформації, створює передумови для сталого розвитку. Черкаський національний університет, відповідно до Стратегії розвитку та Концепції трансформації університету, працює над розширення міжнародної наукової та освітньої співпраці, будуючи сталі партнерства з університетами Європи. Завдяки спільній роботі ректора Олександра Черевка та всієї команди Університету розвивається співпраця і з Університетом Віадріни. Тому вкрай важливою є майбутня участь нашого Університету у проєктах і програмах Центру компетенцій міждисциплінарних досліджень України (KIU), адже це дасть можливість долучитися до популяризації знань про Україну у Німеччині та світі, а також нагода зробити свій внесок у ці знання — зазначила очільниця відділу міжнародних зв’язків Олександра Дем'яненко.

Відділ міжнародних зв’язків