Проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло разом з відділом міжнародних зв’язків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 13 березня онлайн взяли участь у заході, присвяченому співпраці між європейськими та українськими університетами.

Зустріч, яка відбувалася в Європейському парламенті м. Страсбург (Франція), була проведена під егідою віцепрезидента Європейського парламенту Єви Копач.

Представники Європейського парламенту та Європейської комісії, альянсів та мереж Європейських університетів, 15 українських ректорів та проректорів, а також представники польських університетів зібралися для обговорення спільних напрямів європейсько-української співпраці між університетами. А саме – планування довгострокової якісної співпраці у сфері освіти і науки, стану поточних результатів та зобов’язань, проблем та потреб, майбутніх перспектив для надання допомоги українським ЗВО, які страждають від наслідків російської агресії проти України.

З вітальним словом виступила пані Єва Копач, віцепрезидентка Європейського парламенту. Доповідали зі вступними промовами: професорка Мішель Денекен, голова альянсу EPICUR і президент Страсбурзького університету; професорка Богуміла Канєвська, ректор Університету Адама Міцкевича в Познані та EPICUR; професор Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України.

Про стратегічне партнерство європейських та українських університетів їхній поточний стан доповідали: проф. Жан-Марк Плане, стратегічний координатор альянсу EPICUR і віцепрезидент з питань академічного партнерства та Управління Страсбурзького університету та професор Рафал Вітковський, віцепрезидент відділу міжнародних відносин Університету Адама Міцкевича в Познані.

Кращим практикам міжнародної співпраці у сфері вищої освіти були присвячені презентації представників університетських альянсів EPICUR, EuniWell, SEA-EU, EU2U, ENHANCE, E3UDRES2, CIVICA. Зокрема, досягнення в межах співпраці альянсу E3UDRES2 з українськими ЗВО презентував Міхал Карпішек, Генеральний секретар E3UDRES2 (Європейський університетський альянс Університету прикладних наук Санкт-Пельтена, Австрія). Асоційованими партнерами цього альянсу є три українських ЗВО, а саме: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Сумський державний університет, Черкаський державний бізнес-коледж. Пан Міхал поділився досвідом започаткування Проєкту E3UDRES2 2023–2027: Стратегічне партнерство та системна підтримка для трьох українських ЗВО Здійснюється співпраця за такими практичними напрямами, як стратегії цифрової освіти, методології, розвитку потенціалу, надання 120 мобільностей для українських ЗВО. Також він розповів про перспективні плани партнерства з українськими ЗВО: набуття повноправного членства в альянсі; залучення до системної роботи в E3UDRES2 (якість освіти, концепція навчання, інноваційні методології, дослідження. тощо); мобільність – моделі мобільності, міжнародний аспект навчання, короткострокові обміни, стажування (також онлайн); спільна освітня діяльність; створення нових освітніх програм; участь у розробці стратегій, обговорення майбутнього університетів – реагування на сучасні виклики; спільні дослідження онлайн і офлайн, стажування; громадянський вимір: європейські цінності, принципи демократії.

Про приклади найкращих практик та актуальні потреби доповідали представники українських ЗВО – Херсонського державного університету, Донецького національного університету імені Василя Стуса та інші.
Своєю чергою, представники двох директоратів Європейської Комісії (Генеральний директорат у справах освіти, молоді, спорту та культури, та Генеральний директорат у справах сусідства та переговорів про розширення), відповідальних за фінансування проєктів співробітництва, презентували новітні інструменти фінансування наукової та академічної співпраці з Україною у межах пакета допомоги Україні на 50 млрд євро, схваленого Європарламентом.

Проректор з міжнародного співробітництва Університету Адама Міцкевича (Польща) професор Рафал Вітковський представив підсумкову Заяву про стратегічне партнерство, яка була ухвалена учасниками заходу. Це звернення до Європейської Комісії щодо фінансової підтримки альянсів європейських університетів та інших європейських ЗВО, які вже залучені до співпраці та допомоги українським університетам.
Проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло наголосив:

– Завдячуючи асоційованому партнерству з європейським альянсом E3UDRES2 Черкаський національний університет вже уклав угоди про академічну мобільність за програмою Erasmus+ із двома університетами-членами альянсу. Крім того, розпочато наукову роботу над проєктом, спрямованим на розвиток потенціалу у сфері вищої освіти.

Відділ міжнародних зв’язків