Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького цьогоріч випускає 1200 бакалаврів. На жаль, у зв’язку з пандемією ми не можемо зібрати в актовій залі наших випускників, їхніх батьків і друзів на урочисту церемонію вручення дипломів. Тому у межах проєкту «Бакалавр ЧНУ – 2020» публікуємо інформацію про випускників усіх інститутів та факультетів. Наші бакалаври зможуть знайти себе на фото та згадати роки навчання.

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії випускає 40 бакалаврів денної та заочної форми навчання.

Усіх їх об’єднує любов до рідного краю та висока громадянська свідомість.

Студентів спеціальності «Середня освіта. Історія» протягом чотирьох років учили бути вчителями. Ця професія вимагає бути відповідальними, свідомими, розумними, креативними, охайними, чемними — еталоном людини і громадянина.

На старті, у 2016 році, вони були звичайними школярами. За ці роки кожен із них змінився до невпізнанності, віднайшов свою «родзинку». Але є в групі особливо активні студенти, діяльність яких вплинула не лише на рейтинг інституту, а й на імідж університету. Анна Григоренко посіла ІІІ призове місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Історія та археологія», Артем Жуковський став «посланцем доброї волі серед студентів», учасником міжнародного проєкту за підтримкою МЗС Німеччини «Щоденники Історії», Руслан Травкін брав активну участь і ставав призером ігор обласної й місцевої Ліги Клубу веселих і кмітливих, а Олександр Кононенко протягом всього часу навчання був бездоганним старостою.

Студенти, у чиїх дипломах буде записано «Історія та археологія», вважають себе першопрохідцями. Бо саме з 2016 року в Черкаському національному університеті почали готувати фахівців за цією спеціальністю. Бакалаври пишаються тим, що набули одночасно дві рівноцінні спеціальності: історія і археологія. Унікальність кожного розкривалася під час археологічних розкопок, мандрівок, у процесі засвоєння історичних дисциплін. У стінах рідного інституту хтось став відкриттям у сфері історичної науки, хтось проявив хист до археології.

Для Анни Бершадської та Іллі Хрустальова, які отримали спеціальність «Філософія», упродовж цих років розкрилися філософські обрії знань про людину та її місце у світі.

Відточували свої уміння та розширювали сферу своїх зацікавлень і в Соціогуманітарній лабораторії свого інституту.

Ілля прийшов до філософії через освоєння сучасних комп'ютерних технологій. Аня — через опанування сучасних мистецьких практик і освітньо-педагогічну діяльність. 

За словами дівчини, філософська освіта допомогла їй у її Міжнародних соціально-орієнтованих проєктах: благодійних, просвітницько-педагогічних, у проєктах для дітей та підлітків, для людей з особливими потребами. 

Для Іллі філософія — це, насамперед, практика самопізнання. І вона не завершується після отримання диплома.

Випускники ННІ міжнародних відносин, історії та філософії дуже різнобічні і креативні. Вони знаходили час і на навчання, і на спорт, і на громадську та благодійну діяльність, хтось відкрив у собі акторську майстерність. Та для кожного ЧНУ ім. Б. Хмельницького, «істфак», як за старою традицією називають рідний інститут, назавжди став важливою частиною життя.

Ректорат, дирекція інституту та куратори груп — заступниця директора ННІ з навчально-методичної роботи, завідувачка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Світлана Іванівна Гальченко, доцент кафедри історії України Костянтин Васильович Івангородський, доцент кафедри філософії та релігієзнавства Оксана Анатоліївна Пушонкова — вітають бакалаврів ЧНУ та бажають їм успіху в професії і в житті.

Нагадують і про те, що їх чекає магістратура Черкаського національного та різноманітні курси, де можна розширити чи підвищити свою кваліфікацію упродовж усього професійного життя.