Цікавим і корисним інформаційним заходом, що відбувся на тижні науки у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, став науково-методичний семінар «Підготовка доктора філософії: освітня і наукова компоненти, гранти й проєкти, академічні мобільність і доброчесність».

14 травня 2024 року з ініціативи кафедри менеджменту та державної служби ННІ економіки і права та за активного організаційного сприяння фахівців відділу аспірантури понад 50 здобувачів ступеня доктора філософії і їхніх наукових керівників зібрались у змішаному форматі для обговорення тих проблем і перешкод, із якими можуть зіткнутися науковці-початківці під час проведення досліджень, публікації та захисту їхніх результатів.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, який висловив упевненість у перспективах розвитку освітньо-наукових програм Черкаського національного університету та наголосив на постійній підтримці адміністрацією ЗВО дослідницьких ініціатив аспірантів. Гарантка освітньо-наукової програми «Менеджмент» Наталія Зачосова розповіла присутнім про вимоги, таймінг, інсайти процесу підготовки доктора філософії. Актуальне питання дотримання принципів академічної доброчесності у ЗВО, яке викликало жваву дискусію у колі молодих науковців і їхніх досвідчених наставників, підняла доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Анжела Іржавська.

Активність і зацікавленість проблемою перевірки наявності текстових запозичень у наукових публікаціях продемонстрували під час обговорення аспіранти спеціальності «Менеджмент», які саме займаються підготовкою до друку своїх перших наукових статей. Важливими аспектами для успішного захисту дисертації поділилася з майбутніми докторами філософії доцентка кафедри дошкільної та спеціальної освіти Юлія Нікіцька, а провідний фахівець відділу міжнародних звʼязків Максим Щербаков презентував міжнародні можливості для аспірантів і заохотив усіх зацікавлених в академічній мобільності молодих науковців до заповнення грантових заявок для участі у міжнародних наукових проєктах.

Наприкінці семінару організатори отримали від учасників позитивні відгуки про ініційований захід, а також прозвучали сподівання на те, що такі науково-методичні семінари матимуть постійний характер, і стануть ще однією доброю традицією Черкаського національного університету.

Наталія Зачосова, професорка кафедри менеджменту та державної служби