Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького відзначив День вишиванки. Викладачі та студенти усіх навчально-наукових підрозділів університету вбралися у святкові вишивані сорочки, сукні, сучасний одяг з елементами, вишиваними українським орнаментом.

— Дякую людям, чия сорочка нині вишита пікселем. Вони дали можливість насолодитися мистецтвом пісні та слова, поспілкуватися зі знаковими людьми України, обійняти неперевершеного Анатолія Паламаренка. Актовий зал Черкаського національного ще не бачив такої кількості людей, які зі сльозами на очах слухали геніальні Шевченкові твори, культові українські пісні у виконанні Національного академічного заслуженого українського народного хору імені Григорія Верьовки. Коли провела хор, зайшла у сквер «Юність». А там вишиванкове розмаїття і наша Наталія Ярмоленко зі своїми студентами й рушниками. Це було як знак оклику в сьогоднішньому дні, — поділилася проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк.

Студентська рада Черкаського національного організували благодійну акцію «Не носиш вишиванку — донать на ЗСУ!».

— Мета акції — допомога нашим військовим для наближення перемоги, — розповіла ініціаторка акції, голова студентської ради ЧНУ Каріна Вовченко. — Ми назбирали понад 11 000 гривень. Звичайно, хотілося, щоб було більше, але будь-яка сума важлива і я дякую кожному, хто долучився. Акція пройшла добре, студенти розуміли, куди і на що ми збираємо, тому з радістю донатили, — поділилася голова студентської ради університету Каріна Вовченко.

Різніми автентичними візерунками, орнаментами рясніли в цей день навчальні корпуси університету. Мар’яна Прудько, першокурсниця ННІ української філології та соціальних комунікацій, в одязі надає перевагу етностилю:

— Переконана, що немає причин в повсякденному житті не одягати вишиванки. Це такий же одяг, але ще й з культурним контекстом.


Автор: Катерина Супрун, студентка 1-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Аріана Грищенко, студентка 2-Ж курсу, Владислава Слєсар, студентка 1-Ж курсу  ННІ української філології та соціальних комунікацій