Про психологічну самодопомогу під час війни розповіла під час відкритої лекції для студентів, аспірантів та науковців кандидатка психологічних наук, доцентка психологічного факультету Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ілона Калашник.

Захід проходив у форматі онлайн. Лекторка пояснила, які етапи психологічного стану існують під час воєнних подій, як тривалий стрес позначається на здоров’ї людини. Особливу увагу приділила питанню, що можна зробити самостійно для безпечної адаптації до сучасних реалій. Також спікерка наголосила на тому, що не треба боятися власних емоцій:

— Пам’ятайте, що відчувати тривогу, занепокоєння та страх в той час, коли навколо вас бойові дії, а країна в стані війни з агресором, — нормально. Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати. Зараз дуже важливо концентруватися на створенні найбільш безпечних умов, турботі про близьких та рідних. Споживайте лише перевірену інформацію з офіційних джерел.

Під час зустрічі відбувалося жваве обговорення актуальних питань. Також психологиня наголосила, що за потреби можна отримати допомогу і підтримку в психологічній службі ЧНУ.


Анастасія Щетініна, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій.