Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького та Університет Матея Бела (Словаччина) — партнери. Відповідну угоду підписали ректори закладів вищої освіти Олександр Черевко та Владимир Хіадловський.

Процедура підписання відбулася під час робочого візиту ректора ЧНУ ім. Б. Хмельницького до закладу-партнера, що знаходиться в словацькому місті Банська Бистриця.

Університет названий на честь видатного словацько-угорського вченого.

Це державний ЗВО, який є Членом Європейської асоціації університетів, входить у вісімку кращих університетів Словаччини. Вищу освіту в ньому здобувають близько 7000 студентів, чимало серед них і українців.

Діяльність Університету Матея Бела спрямована на співпрацю з іншими європейськими ЗВО, на міжнародні відносини та співробітництво з науковими центрами.

Олександр Черевко відвідав один із найпрестижніших факультетів університету — економічний, поспілкувався з директором факультету щодо реалізації спільних проектів, ознайомився з умовами навчання і проживання словацьких студентів та зустрівся з ректором, проректорами Університету імені Матея Бела.

Результатом перемовин стала угода між двома закладами вищої освіти, що передбачає навчання за програмою «подвійний диплом», організацію наукових конференцій, круглих столів, міжнародних програм обміну для студентів та викладачів, реалізацію науково-дослідницьких, культурних проектів. Передбачається також спільна участь у міжнародних дослідницьких проектах (Еразмус+, Горизонт).

Для студентів цікавими будуть молодіжні форуми, літні школи, олімпіади, спільні творчі проекти й виставки в Словаччині й Україні.

— Академічна мобільність — важлива складова сучасного освітнього процесу. Це програми обмінів, стажувань для викладачів і студентів, програма «подвійний диплом». Науковці Черкаського національного популяризують Україну в світі. Водночас вони застосовують у викладацькій діяльності знання і досвід, отримані під час спілкування з закордонними партнерами. Крім того, міжнародна співпраця розширює можливості щодо комерціалізації результатів наукової діяльності, щодо грантових програм Європейського Союзу. На сьогодні в нас діє близько ста угод із закордонними ЗВО, наші викладачі — учасники 16 міжнародних грантових проектів, стажувань, конференцій та семінарів. І про успішність цієї діяльності свідчать, у тому числі, наукові рейтинги ЧНУ. Переконаний, що партнерські зв’язки з Університетом імені Матея Бела будуть взаємно корисними і стануть ще одним кроком до інтеграції в європейський освітній простір, — говорить ректор ЧНУ.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького