Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького долучився до книжкової акції на підтримку онкохворих дітей.

У межах цієї акції пацієнти Черкаського онкологічного диспансеру разом із Надією Азаматовою, психологом диспансеру, створили книгу «Хоробрі серця. Сила добра!».  

Книга видана і нині за ініціативи ННІ міжнародних відносин, історії та філософії розповсюджується в університеті. Видання залюбки купують викладачі та студенти. А викладачами та студентами ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва до Всесвітнього дня доброти, яке відзначається 13 листопада, було придбано 18 примірників книги на загальну суму 2700 грн.

— «Хоробрі серця. Сила доброти» — не просто художня книга фентезійного жанру, це цілий літературно-терапевтичний проєкт, у якому закладено зцілюючий ефект змісту та колоритний меседж малюнків дітей-учасників.

Звичайно, наш інститут не залишився осторонь, адже готує емпатійних спеціалістів професій майбутнього, які мають вирізнятися високо розвиненим емоційним інтелектом та навичками ефективного міжособистісного спілкування, а чуйність та співчуття, вміння відкривати своє серце, цікавитися переживаннями іншого — прості цінності, які має сповідувати кожна людина, що прагне гідного життя.

Знаково, що ілюстрації терапевтичної книги «Хоробрі серця» виконала випускниця нашого інституту, яка навчалася на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Даша Жук, — розповіла заступниця директора ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Наталія Скакун.

 

Дарина Жук відповіла на питання Наталії Сергіївни і розповіла про свою творчість та про участь у проєкті:

— Чи подобається вам жанр літератури, у якому написана книга «Хоробрі серця»? І як би Ви його охарактеризували людині, яка вперше взяла книгу до рук і зовсім не знає її історії.

— У дитинстві обожнювала дитяче фентезі, та і зараз, із роками, моя любов до фантастичних історій нікуди не зникла. Дуже люблю те передчуття, коли поринеш у казковий світ, повний пригод. В «Хоробрих серцях» якраз це є. Це цікава історія пригод ельвінів і розповідь про те, що треба не здаватися і завжди йти до своєї мети.

— Які перші враження від прочитання цієї книги?

— Позитивні, адже книга створена для діток, щоб підтримати їх. Книга сподобалась тим, що в ній багато подій та персонажів, із якими можуть асоціювати себе читачі та отримати таким чином мотивацію для боротьби.

— Як з’явилися ілюстрації до книги? Яку саме роль відіграють дитячі малюнки у ній: це були прототипи для вашої творчості, додаткове натхнення чи щось інше?

— Перед тим, як створювати ілюстрації до книги, героїв намалювали дітки з онкодиспансеру. Кожен відтворив персонажа так, як уявляв. Я вже малювала, опираючись саме на це — кольорова гама, певний одяг та загальна пізнаваність залишилась. Потім, після створення образів героїв і стилістики малюнків, були створені ілюстрації. Хоча всі дитячі малюночки також є на сторінках книги і у читача є змога порівняти їх із кінцевим результатом.

— Пані Дашо, Ваш особливий творчий стиль сформувався у стінах навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва чи вже після випуску?

— Він формується постійно, і зараз також. Але, звичайно, в інституті були перші спроби і пошуки того, що подобається і як краще все зробити. А тепер я просто розвиваю те, що здобула.

— За що Ви найбільше вдячні кафедрі, де навчалися?

— За те, що дали мені необхідні навички та вміння для створення вже своїх особистих проєктів.

— Чи вважаєте доброчинність та благодійність компетентностями ХХІ сторіччя?

— Звичайно, адже благодійність може покращити або врятувати чиєсь життя.

— Які ще компетентності, на Вашу думку, є ключовими для успішної особистості?

— Також, на мою думку, для успіху треба цілеспрямованість, спілкування та творчий розвиток.

— Що б Ви хотіли побажати сучасній студентській молоді?

— Бажаю  не лінуватися. Адже лінь гальмує прогрес та всі здобутки.

Нагадуємо, всі кошти від продажу книги «Хоробре серце» будуть спрямовані на лікування дітей з онкологічними захворюваннями. Видання коштує 150 грн, замовити його можна у заступника директора ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Марини Захарченко (096 758 70 22)

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва