7 лютого на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проведено Регіональний науково-практичний семінар «Науково-методичні підходи до навчання та реабілітації осіб з порушенням рухових та сенсорно-пізнавальних функцій».

Організували захід науковці кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я в межах співпраці з ВГО «Українська асоціація корекційних педагогів».

Семінар присвячений висвітленню нових ефективних підходів, методів, технік у різних видах реабілітації, а саме: педагогічній, фізичній, медичній та психологічній. Зустріч об’єднала близько 148 учасників: корекційних та психокорекційних педагогів, вчителів спеціалізованих шкіл, вчителів-реабілітологів ІРЦ, вчителів-логопедів, фахівців медичної реабілітації, фізичних терапевтів та реабілітологів, іпотерапевтів, травматологів, психологів.

У ході роботи семінару обговорили актуальні питання впровадження інформаційно-комунікативних технологій в спеціальній школі (Василь Могилей, директор КЗ Михайлівська СШ), особливості роботи з дітьми з ООП (інклюзія, індивідуальна форма роботи) у спеціалізованому закладі загальної освіти (Наталія Черноусова, заступник директора з навчально-виховної роботи Черкаської спеціалізованої школа №27). Про корекційно-розвиткову роботу з дітьми дошкільного віку з порушеннями ОРА розповіли Світлана Скляр, директорка КУ «ІРЦ» ЧМР та Світлана Андрійченко, фахівчиня ІРЦ, вчителька-реабілітолог. Андрій Базілевський, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, зупинився на питаннях оволодіння руховими діями дітьми з розладами аутистичного спектру на уроках фізичної культури.

Учителі-логопеди дошкільних закладів Марина Бабич та Наталія Дашківська розповіли про сучасні методи розвитку дрібної та загальної моторики у дітей з мовленнєвими порушеннями та формування мовленнєвого дихання.

Приділили увагу і реабілітації дорослих, а саме використання апаратних методик та фізичної терапії в реабілітації дорослих та дітей (Андрій Кобець, лікар-невролог, РОП «Астра» та Роман Циганник, аспірант Черкаського національного, реабілітолог).

Не залишили без уваги і особливо актуальні сьогодні питання реабілітації військових. Про реабілітацію військових та реабілітацію (гострий період) після оперативного втручання розповів Юрій Зайцев, фізичний терапевт/реабілітолог Третьої міської лікарні швидкої медичної допомоги м. Черкас (відділення травматології та ортопедії).

Обмін досвідом фахівців безперечно здійснює позитивний вплив на розвиток реабілітації в черкаському регіоні. Початківці та слухачі отримали багато практичних кейсів упродовж 8 годин семінару.