Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького прозвітувала щодо виконаної роботи за 2019-2020 навчальний рік.

Студентський актив діє в університеті з метою формування навичок самоврядування, громадянської активності студентів, патріотичного, етичного, морального виховання, захисту прав студентів. 

Протягом  2019-2020 навчального року в університеті було організовано та проведено низку традиційних виховних заходів, що сприяють формуванню активної позиції студентів та нові цікаві проєкти.

Зокрема, гарну та якісну роботу продемонстрували як університетська студрада, так і студентський актив інститутів, факультетів і гуртожитків. Варто зазначити, що студрада минулої каденції залишила гарну базу для подальшої діяльності. Багато акцій, проєктів та заходів, започаткованих у минулих роках, чинна студрада продовжила й розвинула.

Основні зусилля студентської ради були спрямовані на такі напрями діяльності: захист прав та інтересів студентства, зокрема стосовно організації навчального процесу; національно-патріотичне виховання; забезпечення виконання студентами своїх обов'язків; благодійна та доброчинна діяльність; сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів; сприяння створенню відповідних умов для проживання і відпочинку студентів; сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об'єднань; організація співробітництва зі студентами інших закладів вищої освіти і молодіжними організаціями; організація та проведення культурно-масових заходів, які сприяють згуртованості студентства та підвищенню іміджу університету.

За словами голови студради, карантин, спричинений поширенням коронавірусної хвороби, вплинув на роботу, адже більшість проєктів проводилися в онлайн-форматі:

— У цьому році нам було нелегко, але це був новий досвід, пов’язаний із активним веденням сторінок у соціальних мережах, зніманням відеороликів абощо, — зазначила Мар'яна Кусяка.

Згадаймо, яку роботу реалізовано студентською радою протягом 2019-2020 років.

Робота студентської ради розпочалася з круглого столу «Студентське самоврядування крізь призму часу», де зібралися голови та активні представники колишніх і нинішньої студентських рад ЧНУ. Мета заходу — обмінятися досвідом, почути секрети успіху та поради від колишніх студентських лідерів, які вже реалізувалися в дорослому житті.

Традиційно 8 листопада, у День української писемності та мови, всією родиною ЧНУ написали диктант національної єдності.

Яскраво відсвяткували День студента. Цю подію було організовано з метою стимулювання студентської активності, адже квести в реальності — це цікаве заняття, яке дозволяє відчути нові емоції й отримати неповторні враження.

Новорічні свята в Черкаському національному розпочалися з відкриття ялинки на Університетській площі. Відкриття святкової ялинки «черкаського Гогвартса» відшуміло динамічним вальсом у стилі юного чарівника Гаррі, новорічними піснями, теплими побажаннями й дзвінким сміхом гостей. Також було проведено конкурс на найкращого сніговика з підручних матеріалів у телеграм-каналі ЧНУ.

Уже традиційний конкурс краси, стилю та сили «Містер та Міс ЧНУ-2020» був удосконалений: студрада змінила правила та додала до конкурсу рубрику «Таланти». Конкурс талантів пройшов 19 лютого. А вже 27 лютого відбулася фінальна частина конкурсу. Учасники демонстрували свою вроду, фізичну форму, дивували танцювальними номерами, грою на музичних інструментах, вокалом, проявляли креативність та відповідали на запитання інтелектуального конкурсу.

Члени студентської ради Черкаського національного презентували проєкт «Всеукраїнська школа свідомого студента» на ярмарку можливостей для молоді в Черкасах. Нагадаємо, цей проєкт відбувається на базі університету вже вчетверте. Школа свідомого студента покликана надати можливість для подальшого розвитку студентської молоді країни і розрахована на представників органів студентського самоврядування з різних ЗВО України. На жаль, через карантин цей проєкт перенесено на 2021 рік.

Креативно й нестандартно відзначили День Святого Валентина. Ініціатор низки заходів в університеті — студентські ради інститутів та факультетів. Найпопулярнішим серед студентів стало «одруження» закоханих пар: тут і фата, і весільні обручки. Не обійшлося й без офіційного документа — свідоцтва про шлюб на три дні. Кожен інститут та факультет по-особливому провів День усіх закоханих. Студентські ради підрозділів активно долучалися до організації свята.

Важливим аспектом діяльності студради ЧНУ є донорство крові. Уже четвертий рік поспіль студентський актив здає кров.

— Ми розуміємо важливість і необхідність такої справи. Переконані, що саме так ми зможемо допомогти людям, — зазначив заступник голови профкому у справах студентів Руслан Пархоменко.

Студрада ЧНУ не дозволила сумувати під час карантину викладачам і здобувачам освіти. Вони організували інста-марафон «Будні зі студрадою», що розважав підписників сторінки ЧНУ в соцмережі «Instagram».  

Спікери-студенти щодня публікували розважальні, цікаві й корисні Stories в соцмережі та проводили прямі ефіри. Stories мали такі рубрики: ранкова зарядка, прогноз погоди, гороскоп, різноманітні майстер-класи, добірки фільмів, серіалів та книг, які варто прочитати, опитування студентів на різні теми та інше. Також студактив долучився до всесвітнього флешмобу «Залишайся вдома».

Студрада запустила низку благодійних флешмобів:

  • допомога безпритульним тваринам. Було проведено дві акції збору коштів разом із благодійним фондом «Життя».
  • благодійна акція «Допоможи нашим військовим!». Зібрані кошти було поділено: частину студенти вирішили передати на лікування учасника бойових дій, студента-магістранта ННІ економіки і права та кафедри військової підготовки ЧНУ Дмитра Котомчанина. Решта благодійних пожертвувань передана волонтеру Олексію Святенку, засновнику «Патріотичного музею АТО». 
  • солодкі подарунки учням Лисичанської ЗОШ № 24 імені Богдана Хмельницького, з якою університет має партнерські стосунки. Натомість студентська рада ЧНУ отримала подарунки від школи.
  • збір коштів для допомоги пацієнтам дитячого відділення комунального закладу «‎Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради. Напередодні Дня святого Миколая студентська рада подарувала свято пацієнтам центру дитячої онкології та гематології Черкаського обласного онкологічного диспансеру. Студенти завітали до дітей із подарунками й розважальною програмою.

До Дня вишиванки студентська рада разом з іншими здобувачами освіти долучилися до флешмобу в інстаграмі. Користувачі соцмережі постили фото у вишиванці та знімали відео про те, як вони гарнішають, убравшись у традиційний український одяг. Завдяки цьому флешмобу 22 травня вся соцмережа майоріла яскравими фото, а університетська спільнота змогла розважитися і в онлайні.

Студенти ЧНУ, відповідно до чинного законодавства, взяли участь у виборах ректора. Студентська рада на найвищому рівні організувала та провела виборчий процес серед студентів. Було обрано кандидатів у представники з-поміж студентів для участі у виборах ректора. Обрання відбувалося у два етапи. Спочатку в кожному інституті та на факультеті студенти провели загальні збори. На них було висунуто кандидатів, що голосуватимуть на виборах ректора від імені студентської громади. Окрім цього, для забезпечення процедури таємного голосування визначилися зі складом Дільничої Виборчої Комісії інститутів та факультетів. Імена представників-виборців було внесено до бюлетеня для таємного голосування. Голосували всі студенти. Для цього в навчальних корпусах університету було облаштовано кабінки для таємного голосування та виборчі скриньки. 

Традиційно було проведено Олімпійський урок. Першокурсники університету відчули справжній олімпійський дух на святі спорту — з «Розминкою майбутнього олімпійця» та майстер-класами від відомих спортсменів і тренерів ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я.

Напередодні вступу 2020 року було створено телеграм-чат, де студентська рада відповідала на запитання та давала поради майбутнім першокурсникам.

Таким чином студрада ЧНУ плідно працювали на благо кожного, забезпечуючи не лише культурний розвиток, а й започатковуючи нові традиції та проєкти в різних сферах життєдіяльності університету й задля розвитку студента як особистості.

— Студентська рада — це команда людей, упевнених у тому, що, створюючи нові можливості, ми відкриваємо двері в майбутнє. Стати частиною активної молоді ЧНУ ім. Б. Хмельницького може  кожен, хто переймається суспільними проблемами, хто хоче, щоб студентські роки стали найяскравішими в його житті. Поєднання мудрості старших та креативу молоді є гарантією процвітання університету. Дякуємо за допомогу та увагу! — зазначила голова студради Мар’яна Кусяка.

 

Пресслужба Черкаського національноготуніверситету імені Богдана Хмельницького